Væggelus

Sidst opdateret 7. september 2012

En væggelus hanCitat – Tommy: “Det skorter ikke på skrækhistorier om væggelus, når man snakke med danskere hjemvendt fra ferie, hvor hele familien er blevet smittet. Pas på, nu hvor efteråret byder på meget indendørsaktivitet. Mange vælger at rejse fra Danmark til udlandet, hvor man bliver smittet med væggelus. Du kan undgå, at slæbe dem med hjem til Danmark ved blot at følge nogle få men simple råd.”

Væggelus er en ualmindelig kedelig plage at være udsat for. Væggelusen er en slags tæge, der udelukkende lever af blod. De kan i snit blive ca. 6 mm. og lever nær mennesker i huse. Væggelus lever også i bedste velgående i eksempelvis sommerhuse og kan lve i op til et år uden at indtage føde. Der er ingen grænser for, hvor man kan finde dem. Både inde og ude. Forekomsten er dog størst, hvor der er mennesker. De gemmer sig i sprækker i gulve, vægge og lofter. Men, de kan også sidde i møbler og skabe. Hvis man konstaterer smitte, er det vigtigt at foretage bekæmpelse. Når man finder ud af, at man har dem i huset, kan man undre sig over, hvor de kommer fra. Væggelus ‘smitter’ gerne fra hus til hus. Dermed har man dem ofte med i private hjem, hvis man har besøgt nogen, der er smittet. Det giver sig selv, at man skal oplyse, hvis der er væggelus i huset. De er meget svært at komme af med. Påbegynder man bekæmpelse af væggelus uden at have kendskab til deres levevis, da kan man risikere at sprede de, der findes i ejendommen. Væggelus vandrer rundt i etageejendomme, hvis der ikke er ordentlig isoleret og afgrænset imellem etagerne. Væggelus overføres typisk via menneskelig berøring, via tøj eller via andre personlige genstande, der har været udsat.

Væggelus og mere om væggelus

Efter væggelus ses her tydelig ekskrementer ved samling i seng

Bid fra væggelus
Et bid er smertefrit. Man lægger med andre ord ikke mærke til det, når man bliver bidt. Vi er her nødt til at oplyse, at væggelus faktisk ikke bider. Der er i stedet tale om et stik. Væggelusen har en snabel, som indføres og som derefter leder blodet. Når dyret har bidt trækker de sig tilbage til deres sprækker eller revner. Her fordøjes det blod, den lige har suget til sig. En væggelus, der således har stukket et menneske, vil søge tilflugt. Dermed, hvis man har væggelus og tager i sommerhus, da kan man være sikker på, at de vil søge ud i sommerhuset. En væggelus bruger nogle dage på at fordøje sit maveindhold. Derfor vil de ofte først blive aktive for et nyt måltid, når der har været udskiftning i sommerhuset. Det er vigtigt, hvis man konstaterer stik fra væggelus, at man ikke tager væggelusene med rundt i omgivelserne. Det er ikke farligt at blive stukket, men mennesker reagerer forskelligt. Udslag af væggelusstik kan være alt fra små mærker til større hævelser.

Bekæmpelse af væggelus
Det er ikke nemt at bekæmpe væggelus. Som vi tidligere har nævnt, så flygter væggelus, hvis de opdager at man bekæmper dem. Derfor skal man vide, hvad man gør, når man vil igang med bekæmpelse af væggelus. når man vil bekæmpe væggelus, kan man enten benytte pudder mod væggelus, som man drysser rund i boligens revner og sprækker. Man kan selvfølgelig også benytte sig af spray-midler, der sprayes ud, hvor væggelusene opholder sig. Man vil kunne se, om der er væggelus i revner og andre steder ved at kigge efter tommeæggeskaller. Dette vil indikere, at der her kommer væggelus forbi. Af andre metoder til bekæmpelse af væggelus kan nævnes frysning af tøj, tasker og lignende. Tøjvask er selvfølgelig også en bekæmpelsesform, der virker effektivt mod væggelus. Det er svært at bekæmpe væggelus, men det kan lade sig gøre. Hvis man er usikker på, om man gør det rigtige, når man udfører bekæmpelsen, kan man ringe til en professionel skadedyrsbekæmper. Man har endda pligt til at oplyse om væggelus, hvis man bor til leje. Det er op til udlejeren at få bekæmpet væggelus. Væggelus bider i øvrigt oftest over dynen.

Væggelus Livscyklus

Væggelus om vinteren
Væggelus kan nemt overvintre og derpå i foråret viderebringe smitte. Igen gør vi opmærksomme på væggelus i denne sammenhæng, da et sommerhus ofte kan være smittekilde. Lejer man sommerhus i foråret, da kan man ikke være sikker på, at eventuelle væggelus er døde. Det er kun de færreste sommerhuse, der ikke er frostfrie. Derfor kan dyrene nemt overvintre og afvente byttedyr med forårets komme. Har du således bekæmpet dine væggelus effektivt, da kan du risikere at smitte dig selv ved at tage i sommerhus, når vinteren har sluppet taget. Væggelus er nogle små, flade dyr, der nemt klemmer sig ind i selv de mindste sprækker. De kommer typisk frem om natten. Dermed vil de blomstre op i løbet af vinterhalvåret. Da der er mange mørke timer, vil man være ekstra udsat for væggelus i denne periode. Men, er der hård frost udenfor, kan man med fordel lægge alt, der kan tåle frost udendøre over natten. Denne ene nat kan fremme fjernelse af væggelus ganske betragteligt. Ingen væggelus kan overleve hård frost. Spred genstande og tøj ud på plast. Væggelusene må ikke kunne finde frostfri steder i tøjet eller tasker mv. Alle dyrene vil dø ved en sådan behandling. Derefter er det blot at anvende et godkendt sprøjtemiddel indendøre.

VIGTIGE tags om “Væggelus” i punktform

  • Væggelus er svære at komme af med
  • En væggelus stikker – den bider ikke.
  • Frost slår væggelus ihjel
  • Væggelus kan overvintre i dit sommerhus

Ring til os om væggelus, og få et uforpligtende tilbud. Absolut Skadedyr er autoriseret til bekæmpelse af alle typer skadedyr. Vi finder altid en løsning i et miljøvenligt og skånsomt bekæmpelsesmiddel. vi har et professionelt opbud af midler mod væggelus. Du kan roligt kontakte os. Da kan vi inspicere dine væggelus i dine omgivelser. Vores afvisningsrate er 100 % ved gentagne behandlinger mod væggelus. Du kan kontakte os og ringe til os alle dage omkring væggelus. Service vedrørende væggelus har udført siden 1985.Vi er idag 6 på kontoret, der kan bekæmpe væggelus i og omkring Herlev. Vi glæder os til, at du ringer, så vi kan komme og bekæmpe dine væggelus. Vi tager os ‘kærligt’ af de små væggelus.