Biologi og skade

De tre arter af lus, som lever på mennesker, er hovedlus (Pediculus capitis), kropslus (Pediculus humanus) og fladlus (Phthirus pubis). Denne gennemgang beskæftiger sig udelukkende med den sidste.

Fladlus (Phthirus pubis), som er et insekt med karakteristiske store kløer, bærer deres danske navn på grund af deres flade fysik, og det latinske navn hentyder til at fladlus blandt andet kan forekomme i pubeshårene i skridtet på mennesker. De hører til en gruppe insekter, der lever som snyltere af at suge blod på mennesker.

Fladlus er dannet til en helt speciel levevis. De kan ikke flyve, da de ingen vinger har. De ser dårligt, da deres øjne er stærkt reducerede. Til gengæld er munddelene bygget på en måde, der er ideel til at stikke og suge blod med. Huden er grålig og kan ligne læder, og fladlusens bagkrop er dannet sådan at den kan udvides meget, efterhånden som den fyldes med opsuget blod.

I sammenligning med kropslusen og hovedlusen er bagkroppen kun halvt så lang hos fladlusen, som har en kort og bred bagkrop. Endvidere har fladlusens bagerste ben nogle meget kraftige kløer. Den er således beregnet til at leve i hårvækst hos mennesker, da de store kløer er særligt velegnede til at holde fast om kraftige hår.
Den voksne hunlus lægger sine æg ved et hårstrå omkring hårsækken. Æggene bliver enkeltvis limet fast til hårene, og de sidder så fast, at de næsten er umulige at fjerne. Hunnen lægger omkring 3 æg om dagen og det bliver til i alt ca. 25 stk. Det tager ca. 7-10 dage før et æg er færdigudviklet og klækker. Fladluseungerne går herefter igennem tre larvestadier med en samlet varighed på 13-17 dage. Herefter er ungerne blevet kønsmodne voksne individer. Udviklingen fra æg til voksent individ har således taget mellem 20 og 25 dage. Så parrer fladlusene sig – for første og eneste gang i deres levetid – og efter omkring en måned dør de voksne individer.

Betydning

Fladlus optræder som nævnt især i kønsbehåring, men de kan også forekomme andre steder på kroppen, for eksempel i kropsbehåring på brystet eller i armhulerne. Fladlus kan også findes i øjenbryn eller øjenvipper, især hos børn. Der kan i ekstreme tilfælde være op mod hundrede fladlus i øjenvipperne. I sjældne tilfælde forekommer der fladlus i skæg eller i hårkanter i nakke og tindinger samt i selve hovedhåret hos tyndhårede mænd.Fladlus lever af blod fra mennesker. Med kløerne fastklemt om hårene borer den sine munddele ned i huden, hvorefter den suger blod. Fladlus bevæger sig næsten ikke, men har stor appetit. Blodsugningen kan foregå i timevis med enkelte korte pauser.Fladlus bevæger sig næsten ikke, men har stor appetit. En fladlus, der fjernes fra sin vært og ikke kan suge blod, dør i løbet af et døgn.

Fladlus
Fladlus
Brunstribet kakerlak på latin: Phthirus pubis

Man kan godt se de voksne fladlus, da de bliver mellem 1 og 1,5 mm lange, men da de er godt camouflerede på grund af deres hvide, grå eller brune farve, kan de godt være lidt vanskelige at få øje på. Bid fra fladlus kan være årsag til stor hudirritation og kløen. Bidmærkerne fremkalder først små røde pletter, men disse fremstår efter et par timer som små blå pletter i huden. Da bid fra fladlus fremkalder kløe, vil der ofte være kradsemærker i huden, når en person har fået fladlus.

Der er ikke direkte smittefare forbundet med fladlus, da de ikke er i stand til at overføre sygdomme, men fladlus kan overføres fra det ene menneske til det andet, og det kan være stærkt irriterende at være angrebet af fladlus.

Forebyggelse og bekæmpelse

Ligesom det forholder sig med hovedlus og kropslus kan fladlus kun leve på mennesker. I modsætning hertil kan væggelus også leve på dyr. Fladlus overføres fra menneske til menneske ved direkte kropskontakt med en person, der er inficeret, altså ved samleje eller tæt kropskontakt.

I enkelte tilfælde kan fladlus dog overføres ved indirekte kontakt. Som nævnt holder fladlus sig godt fast, men da deres bid giver kløe, kan de blive kradset af, eventuelt sammen med de hår, de sidder på, og herefter befinde sig i tøj, sengetøj eller andre steder, som for eksempel på et toiletsæde. Hvis man derfor deler håndklæde, lagen eller tøj med en som har fladlus, kan sådanne hjemløse lus i de første par timer være i stand til at kravle over på én.

Som seksuelt overført fænomen er fladlus så godt som udryddet, dels på grund af forbedret hygiejne og dels fordi mange mennesker enten klipper kønshårene eller fjerner behåringen helt. Man oplever dog stadig at fladlus kan overføres mellem seksuelt aktive personer med flere skiftende partnere. Da fladlus ikke forsvinder af sig selv, er det nødvendigt at den angrebne seksualpartner undersøges og behandles mod fladlus. Fladlus kan for eksempel behandles med shampoo eller liniment, som man kan købe på et apotek. Fladlus i øjenhår behandles med øjensalve.

Copyright 2021 Absolut Skadedyrsservice A/S

Flere med lignende skadevirkning og symptomer

Kilder

Læs mere om fladlus hos Forlaget Pestium

Læs mere om lus hos Sundhedsstyrelsen

Læs mere om biolog, Henri Mourier

Ring