Klædemøl

Latin: Tineola bisselliella
Kort om klædemøl

Det kan være svært at se forskel på klædemøl og pelsmøl, da de ligner hinanden. Dog kan et klædemøl oftest kendes på sin gyldne farve.

Larverne kan derimod være lettere at kende, da de laver et rørformet hylster, som de spænder fast på underlaget. Hylsteret bruger de som beskyttelse, hvis de føler sig truet, og det har ofte samme farve som det tekstil den netop har spist.

Larverne spinder og efterlader sig nogle tynde, klæbrige tråde. På trådene klæber afgnavede fødeartikler og dyrenes egne efterladenskaber fast, hvilket ligner små boller på ½ mm i diameter. Disse ekskrementer bliver somme tider forvekslet med mølæg, som de ligner en del.

Klædemøl hunner kan lægge mellem 100-150 æg, der klækkes efter allerede 4-8 dage.

De voksne klædemøl kan flyve, men hunnerne er ofte ikke særlig gode til det. Det er som regel de voksne møl, man først opdager, hvis der er tale om et angreb af klædemøl. Larverne lever nemlig langt mere skjult i skuffer og skabe i tekstiler, der ikke bruges så tit eller i møbelbetræk, og de opdages derfor oftest langt senere end de voksne.

Klædemøl er ikke skadelige i sig selv, men larverne kan være en stor plage. Klædemøl larver lever af tekstiler, hvor de gnaver huller og ødelægger både tøj, møbler og andet tekstil.

Klædemøl og skade

Klædemøl kan gøre stor skade i tekstiler, da dette er deres føde. Det er larverne, og ikke det voksne møl, der gør skaden.

Larverne æder gerne uregelmæssige huller i tekstiler, og der vil være masser af spindetråde og ekskrementer at finde omkring tekstilet.

Når møbelbetræk bliver angrebet, sker det oftest fra indersiden og så ser man, at de enkelte fibre brister.

Klædemøl har tidligere været meget almindelige i Danmark, men siden 1950’erne er bestanden gået meget tilbage, hvilket sandsynligvis har sammenhæng med brugen af syntetiske stoffer i tekstilbranchen, og at vi ikke så tit opbevarer mængder af uldtøj i store kister og skuffer. Desuden imprægneres mange stoffer inden de anvendes til beklædning. Det stadig tørrere klima vi omgiver os med inden døre, har også bidraget til at klædemøllenes levevilkår er blevet forringet.

Forebyggelse og bekæmpelse af klædemøl

Da klædemøls æg ligger ganske løst og er meget skrøbelige, vil mange af dem ødelægges blot ved støvsugning, bankning og almindelig rengøring.

Det er larverne der gør skaden, men for at undgå formering, bør de voksne klædemøl også bekæmpes. Der kan anvendes et særligt godkendt insektmiddel til dette. Midlet bør dog ikke anvendes direkte på tøj.

Hverken klædemøl eller larver kan overleve tøjvask eller kemisk rens. Der kan også anvendes en metode, hvor tekstiler dybfryses i 2-3 døgn.

Alternativt kan der anvendes mølhængere, der er strimler af giftimprægneret papir, der hænges i skabet. Dette kræver dog, at skabet lukker helt tæt.

Hvis du ønsker at få bugt med klædemøl én gang for alle og på en effektiv og professionel måde, kan du med fordel kontakte en professionel skadedyrsbekæmper.

Lignende skadedyr og insekter
nye-skadedyr-Daddelmøl

Daddelmøl

Daddelmøl Latin: Ephestia cautella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om daddelmøl Daddelmøllet...

Frømøl

Frømøl

Frømøl kan gøre stor skade på tekstiler, men kan også findes i tørvarer såsom mel,...

Klistermøl

Klistermøl

Klistermøl Latin: Endrosis sarcitrella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om klistermøl Det...

nye-skadedyr-Melmoel-01

Melmøl

Melmøl Latin: Ephestia kuehniella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om melmøl Melmøllet...

nye-skadedyr-Pelsmøl

Pelsmøl

Pelsmøl Latin: Tinea pellionella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om pelsmøl Pelsmøl...

Tofarvet frømøl

Tofarvet frømøl

Et tofarvet frømøl kan genkendes på deres tofarvede vinger. Det er særligt deres larver, der...

Kilder