I Norge har man i flere år været plaget af det lille insekt ved navn skægkræ. På få år har problemet bredt sig chokerende hurtigt og de fleste nordmænd kender i dag det lille skadedyr, der efterhånden er en ren plage. Nu er skægkræet kommet til Danmark, og som i Norge har det spredt sig chokerende hurtigt og er allerede blevet en plage.

Biologi og skade

Skægkræ er slægtning til den velkendte sølvfisk, som man ofte kan opleve på badeværelset eller andre steder i boligen, hvor der er fugtigt. Skægkræ er dog betydeligt mere ubehagelige at have i sin bolig end sølvfisk. I modsætning til sølvfisk spreder skægkræ sig rundt i hele boligen og det er ikke unormalt, at man kan finde dem i vasketøjskurven, bag bogreoler, i køkkenskuffer og skabe og i sengen. Der er med andre ord ikke de steder, hvor skægkræet ikke kan gemme sig.

Mens sølvfisk bliver op til en centimeter lang, kan skægkræ blive op til to centimeter. Skægkræet har lange antenner og haletråde, der er lige så lange som kroppen. Skægkræene gør som sådan ingen skade, men i modsætning til sølvfisk, spreder de sig rundt i hele boligen. Skægkræet formerer sig hurtigt, når først de er rykket ind i en bolig og kan være meget svære at komme af med. Det kan leve i op til syv år og i dets levetid kan det lægge omkring 150 æg.

Skægkræet går igennem flere stadier, og kan i begyndelsen være meget små og lette at forveksle med sølvfisk. Dette er bl.a. en af grundene til, at man ikke altid opdager, at man har fået skægkræ.

Bekæmpelse af skægkræ

Skægkræ er lyssky og er derfor nataktive, hvilket er en af grundene til, at man ofte først opdager skægkræene, når problemet har vokset sig stort nok, til at fange ens opmærksomhed.

Det er derfor vigtigt, at man griber hurtigt ind, så snart man opdager at man har fået skægkræ. En hurtig opstart af bekæmpelse, kan gøre det nemmere at slippe af med de uønskede kræ.

Skægkræ
Skægkræ på latin: Ctenolepisma longicaudata

For en effektiv bekæmpelse af skægkræ er det vigtig, at lokaliserer deres opholdssteder. Det kan man for eksempel gøre med insektfælder, der placeres forskellige steder i boligen for at bestemme hvor problemet er størst. Samtidige kan man sætte ind med sprøjtebehandling langs revner og sprækker i boligen, da det ofte er netop her, at de små kræ gemmer sig.

Gode råd mod skægkræ

Nogle gode råd til at undgå, at få skægkræ ind i dit hjem er at holde øje med de ting du køber og bringer ind i dit hjem. Tøj der har være med på ferie skal vaskes i vaskemaskine, dagligvarer og pakker man modtager bør kontrolleres inden man bringer dem ind i boligen.

Har du allerede fået skægkræ ind i din bolig kan det være svært selv at komme problemet til livs. Man kan forsøge sig med insektfælder og støvsugning, men det er sjældent effektivt. En anden god ide er, at eliminerer deres gemmesteder. Det er for eksempel en god ide at fuge under gulvpaneler, da skægkræ ofte gemmer sig her. Et sidste godt råd, som kan være svært i praksis, er at holde boligen tør og kølig. Skægkræs optimale leve forhold er ved 17-30 grader og ved en luftfugtighed mellem 55 og 80% RF. Det mest effektive er dog at lade et professionelt skadedyrsbekæmpelsesfirma igangsætte en behandling.

Call Now ButtonRing