//cdn.cookie-script.com/s/fcb5a10bc455feabe672954940bbf9fa.js Skægkræ bekæmpelse → Få prof hjælp til at fjerne skægkræ her

Skægkræ er et af de nyere skadedyr i Danmark. Det sås første gang her til lands i 2016 og menes at være kommet hertil fra Norge. Læs med her og bliv klogere på et skadedyr som ikke kan flyve, men som bestemt kan være en plage, og som kræver professionel tilgang i bekæmpelsen.

Bekæmpelse af skægkræ i Danmark

Skægkræ
Skægkræ (Ctenolepisma longicaudata)

I Norge har man i flere år været plaget af skægkræ. Da de nu forefindes her i landet, har vi i Absolut Skadedyrsservice A/S startet en målrettet indsats til bekæmpelse af skægkræ.

På få år har problemet bredt sig chokerende hurtigt, og de fleste nordmænd kender i dag det lille skadedyr, der efterhånden er en ren plage.

Skægkræet er nu kommet til Danmark. Som i Norge har det spredt sig alarmerende hurtigt og er allerede blevet en plage.

5 hurtige spørgsmål og svar om skægkræ

Hvad er skægkræ?

Skægkræ hører under arten af sølvkræ. Dette vingeløse insekt blev første gang opdaget i Europa i 1914. Derfra har den spredt sig til alle andre lande i EU. Skægkræet er registreret første gang i Danmark i 2016.

Hvilket udseende har skægkræ?

Skægkræ er omkring 12 mm i kropslængde. De kan blive op til 18 mm i størrelse. Der er 3 haletråde og tætsiddende hår på hovedet. Den er mørk i farven og har 3 rækker børste knipper på hver side af bagkroppen.

Hvor kommer skægkræ fra?

Skægkræ er registreret i Danmark første gang i 2016 og menes at være indvandret fra Norge.

Hvad lever skægkræ af?

Skægkræ spiser alle typer fødevarer, men også organisk materiale så længe det er tørt og indeholder stivelse, herunder papir, tapet, bøger. Desuden også bomuld og silke.

Hvordan bekæmpes og udryddes skægkræ?

Den mest effektive metode er samtidig et husråd om at nedbringe luftfugtigheden væsentligt i rummene. Dernæst er det nødvendigt med hyppig og grundig rengøring over en længere periode. Kombiner med professionel bekæmpelse, hvor der udlægges gel som insektmiddel, der indeholder gift.

Biologi og skade

Skægkræ er slægtning til den velkendte sølvfisk, som du kan opleve på badeværelset eller andre steder i boligen, hvor der er fugtigt.

De er dog betydeligt mere ubehagelige at have i sin bolig end sølvfisk.

Det skyldes blandt andet at skægkræ – i modsætning til sølvfisk – spreder sig rundt i hele boligen, og det er ikke unormalt, at finde dem i vasketøjskurven, bag bogreoler, i køkkenskuffer, skabe og endda i sengen.

Vores erfaringer med skægkræ er desværre at de – modsat sølvfisken som holder til på badeværelset – kan findes overalt i boligen.

Skægkræ vs sølvfisk

Mens sølvfisk bliver op til en centimeter lang, kan skægkræ blive op til to centimeter, altså op til dobbelt så lang.

Skægkræet har lange antenner og haletråde, der er lige så lange som kroppen.

De gør som sådan ingen skade, er dermed ikke decideret farlige og de bider ikke, men i modsætning til sølvfisk, spreder de sig rundt i hele boligen, og fordi formering sker hurtigt, når først de er rykket ind i din bolig, kan de være meget svære at komme af med.

Om et skægkræs livscyklus kan det bl.a. nævnes at det bliver op til syv år gammelt og i den tid kan det lægge omkring 150 æg. Æg klækker efter ca. 2 måneder og ungerne er reproduktive efter yderligere 2 måneder.

Gennem levetiden er skægkræet igennem flere stadier, og kan i begyndelsen være meget små og dermed lette at forveksle med sølvfisk.

Dette er bl.a. en af grundene til, at du ikke altid opdager, at du har fået skægkræ. Simpelthen fordi de fejlagtigt forveksles med andre skadedyr.

Bekæmpelse af skægkræ

Skægkræ er lyssky og er derfor nataktive, hvilket er en af grundene til, at du ofte først opdager dem, når problemet har vokset sig stort nok til, at det fanger din opmærksomhed.

Det er derfor vigtigt, at du reagerer, så snart du opdager, at du har fået skægkræ.

En hurtig opstart af bekæmpelse kan gøre det nemmere at slippe af med de uønskede skadedyr, og den mest effektive måde er at tilkalde den professionelle skadedyrsbekæmper.

For en effektiv bekæmpelse af skægkræ er det vigtigt at lokalisere dyrenes opholdssteder.

Det kan du selv gøre med lokkemiddel og insektfælder, der placeres forskellige steder i boligen for at bestemme, hvor problemet er størst.

Samtidig kan der sættes ind med sprøjtebehandling langs revner og sprækker i boligen, da det ofte er netop her, at de små kræ gemmer sig.

Vi anbefaler, at du lader skadedyrsbekæmperen stå for sprøjtebehandlingen, så det sker korrekt. Dermed højner vi chancen for hurtig udryddelse.

Gode råd mod skægkræ

Nogle gode råd til at undgå at få dem ind i dit hjem er, at holde øje med de ting du køber og bringer ind i dit hjem.

  • Tøj der har været med på ferie, skal vaskes i vaskemaskine.
  • Dagligvarer og pakker du modtager bør kontrolleres, før du bringer dem ind i boligen.

Har du allerede fået dette skadedyr ind i din bolig, kan det være svært selv at komme problemet til livs.

Du kan forsøge dig med midler som insektfælder og støvsugning, men det er ikke altid super effektivt. En anden god ide er, at eliminere skadedyrenes gemmesteder.

Det er for eksempel en god ide at fuge under gulvpaneler, da skægkræ ofte gemmer sig her.

Et sidste godt råd, som desværre kan være svært i praksis, er at holde boligen tør og kølig. Skægkræs optimale leveforhold er ved en temperatur på 17-30 grader celcius og ved en luftfugtighed mellem 55 og 80% RF. Ved at holde boligen køligere end de 17 grader, sørger du for at de fryser og det bryder de sig ikke om.

Det mest effektive er dog at lade et professionelt skadedyrsbekæmpelsesfirma igangsætte en behandling.


Få hjælp til bekæmpelse

Har du behov for bekæmpelse af skægkræ? Ring til os på tlf. 44 84 43 47 og få en snak med en ekspert om skadedyrsbekæmpelse og pris. Det er første skridt imod at blive fri for denne plage.

Absolut Skadedyrsservice har mange års erfaring med skadedyrsbekæmpelse, og fra vores baser med hovedkontor i Herlev kan vi servicere hele landet. Vi er landsdækkende og altid klar til at rykke ud.

Takket være bl.a. gode forbindelser til naboer i Norge har vi tilegnet os omfattende kendskab til skægkræ og deres smitte, bid (de bider ikke!), ekskrementer, udvikling og udbredelse samt, hvordan de bekæmpes bedst muligt og ikke mindst effektivt.

Vær opmærksom på at det er nødvendigt at udføre gentagne behandlinger, da skægkræ er svære at bekæmpe.

Derfor tilråder vi på det kraftigste en løsning, der indeholder flere behandlinger frem for en engangsløsning, da sidstnævnte blot vil udskyde løsningen i stedet for at udrydde dyret.

Det er vigtigt, at du reagerer omgående, hvis du opdager skægkræ i din bolig eller dine erhvervslokaler. En hurtig indsats kan gøre bekæmpelsen nemmere.

Ring til Absolut Skadedyrsservice A/S i dag og bliv dine skadedyr kvit.

Flere inden for samme art

Kilder

Læs mere om skægkræ hos Forlaget Pestium

Læs mere om skadedyrsbekæmpelsesmidler hos Miljøstyrelsen

Læs mere om biolog, Henri Mourier

Ring