//cdn.cookie-script.com/s/fcb5a10bc455feabe672954940bbf9fa.js Stop borebiller og borebillelarver, før de ødelægger dit træværk
Stop borebiller
Borebille

Borebillefamilien har mange varianter og deres larve, kan være vanskelige at skelne fra hinanden. De er alle blege og krumme og har helt små ben. De voksne borebiller er brunlige, kropsformen er aflang og næsten cylindrisk og forbrystet er ofte hvælvet så det næsten skjuler hovedet.

De voksne borebiller kommer primært frem om sommeren, når de gnaver sig igennem deres runde huller. Det er på den måde man kan se at træet drysser. Den mest udbredte borebille kaldes også for træorm eller møbelorm. De voksne borebiller lever kun 2 uger, men kan flyve, og man tror ofte, at det er små fluer. Efter udklækningen parrer billerne sig, og så kan hunnen lægge sine op til 50 æg.

5 hurtige spørgsmål om borebiller

Hvor store er borebiller?

Den almindelige borebille er fra 2,5 mm til 4,5 mm i længde. Borebillens larver bliver op til omkring 5 mm.

Hvordan bekæmper man borebiller?

Frost dræber en del skadedyr, herunder også borebillen og dens larver. Er der tale om møbler, da kan der behandles med midler fra det lokale byggemarked eller stille møblerne ud i frost. Er der tale om bygningskonstruktioner, skal der fagfolk til for at komme problemet til livs.

Virker petroleum imod borebiller?

Petroleum er ekstremt brandfarligt, specielt efter det er påført på træet. Fordampningsprocessen gør, at det bliver let antændeligt. Vi fraråder brugen alene af denne grund.

Dækker min forsikring borebiller?

En normal forsikring dækker ikke angreb fra borebiller.

Små huller i træværk?

Du kan være inficeret med borebiller. Det er borebillens larver, der gnaver og spiser træmelet. Efterfølgende forpupper de sig og bliver til fuldvoksne borebiller, der kan parre sig.

Æg fra borebiller

Æggene fra borebiller lægges ofte i revner, gulvplanker eller i spærrerne, men aldrig på glatte overflader. De lægges ofte i deres gamle flyvehuller og så går der ca. 4 uger før æggene klækkes, hvorefter de små larver gnaver sig ind i træet.

Borebillens overlevelse

Borebiller kan ikke vandre fra hus til hus, for når laverne bliver større, kan de ikke komme ud af træet. Borebiller har det bedst i en temperatur på 22-23 grader, men kan udmærket klare sig ved lavere temperaturer og findes derfor også ved udendørs træværk. Borebiller trives bedst ved en luftfugtighed på 30 %, men hvis fugtindholdet er under 11-12 %, går udviklingen i stå.

Forebyggelse og bekæmpelse af borebiller

For at forebygger angreb fra borebiller kan man anvende træbeskyttelsesmidler, som er godkendt til formålet og eventuelt sprøjte det ind i allerede eksisterende borehuller.

Da borebillelarverne trives bedst i en forholdsvis høj luftfugtighed, trives de ikke i vores tørre og gennemventilerede boliger.

Borebiller er temperaturfølsomme og er stort set inaktive ved temperaturer under 14 grader og over 28 grader. De overlever ikke temperaturer under -18 grader eller over 55 grader.

Er fx træværket i en kælder angrebet borebiller kan det være et større problem, da borebillerne spreder sig. Sætter man behandling i gang med gift, skal al blottet træværk behandles, således, at borebillerne ikke kan søge nye steder hen. Der findes meget effektive midler, men det er vigtigt, at de anvendes korrekt.

Kilder

Læs mere om borebiller hos Forlaget Pestium

Læs mere om borebiller hos Miljøstyrelsen

Læs mere om biolog, Henri Mourier

Ring