Frømøl

Latin: Hofmannophila pseudospretella
Kort om frømøl

Frømøl er faktisk nært beslægtede med sommerfugle samt visse arter af natsværmere, men er en direkte art af møl.

Frømøl kan blive op til 1,5 cm i længden, hvilket er ret stort i forhold til andre møl. Det er eksempelvis ca. 1,5 gange større end melmøl.
De er bronzebrune og trækker sjældent meget opmærksomhed. Vingerne har tydelige mørke pletter, og det ligner næsten, at et frømøl har pels.

Hunnerne lægger mellem 5-600 æg. Larverne vil man oftest kunne finde i fuglereder – og har man en fuglerede under taget eller på loftet, kan larverne let forvilde sig indenfor i hjemmet. Der vil dog ikke ske synderlig stor skade, såfremt der er tale om tørre forhold, hvilket normalt er tilfældet i nye boliger.

Selve udviklingen af larverne går meget langsomt og afhænger desuden af temperaturen. Larverne tåler ikke udtørring, så hvis luftfugtigheden ligger konstant på under 80%, vil larverne ikke kunne udvikle sig. Er du i tvivl om du har frømøl larver i hjemmet, kan du bl.a. kigge efter deres pupper, der er brunlige torpedoformede kokoner.

Frømøl

Frømøl og skade

Frømøl er ikke skadelige over for mennesker, men kan være til stor gene i hjemmet. Det er imidlertid larverne, der er de egentlige skadedyr.
Man kan støde på frømøl mange steder, da larverne kan leve og udvikle sig i flere forskellige materialer. De er fx berygtede skadedyr på kornlofter og i lagre af frø, hvor de kan gøre meget stor skade, men også i kældre, hvor halvfugtige uldtæpper ligger op mod kolde og klamme ydervægge. Her kan frømøl larver få nærmest ideelle livsbetingelser.

Frømøl kan som nævnt gøre stor skade på korn- og frølagre, men de kan også angribe tekstiler samt mel, gryn og mælkepulver, så længe der er tilpas meget fugt. De kan ligeledes også kaste sig over fugtige vinpropper, korkgulve, lædervarer, pels og uld, hvis dette opbevares fugtige steder.
Frømøl går ofte mere voldsomt til værks sammenlignet med klædemøl.

Forebyggelse og bekæmpelse af frømøl

Har du fået frømøl, vil de første tegn ofte være skade på tekstiler. Netop af denne årsag, kan du med fordel opbevare tøj i tørre, lukkede poser eller kasser, såfremt du ikke skal bruge det i længere tid.

Er der tale om angreb i korn, frø eller andre foderstoffer, skal tingene tørres og derefter pudres med et insektpudder, hvor man dræber de æglæggende hunmøl og larverne. Man skal naturligvis sikre sig, at midlet er godkendt til formålet.

Er det tekstiler der er angrebet, kan der enten bruges sprøjtemidler, opvarmning eller nedfrysning. Gulvtæpper skal støvsuges og renses, og efterfølgende sprøjtes med et flydende mølmiddel. Der kan også anvendes insektpudder ved kraftige angreb. Her pudrer man undersiden af tæpper og fodpaneler.

Som nævnt, er udviklingen af laverne meget langsom, hvilket betyder, at der behov for bekæmpelse over en længere periode. Det er dog ikke ikke muligt, at købe langtidsvirkende gift mod frømøl som privatperson. Du kan derfor med fordel kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, der har de nødvendige midler og kompetencer.

Absolut Skadedyrsservice har mange års erfaring med effektiv bekæmpelse af frømøl, og vi tilbyder bekæmpelse i hele landet.

Udviklingen af laverne tager lang tid, hvorfor der også kræves en særlig og kontinuerlig indsats for at bekæmpe dem, hvilket kan være svært at opnå som privatperson. Absolut Skadedyrsservice har de rette kompetencer og midler, der er behov for.

Oplever du problemer med frømøl, så kontakt Absolut Skadedyrsservice hurtigst muligt og bliv kvit med dem.

Lignende skadedyr og insekter
nye-skadedyr-Daddelmøl

Daddelmøl

Daddelmøl Latin: Ephestia cautella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om daddelmøl Daddelmøllet...

nye-skadedyr-Klædemøl-1_white_v2

Klædemøl

Klædemøl er ikke skadelige i sig selv, men larverne kan være en stor plage.

Klistermøl

Klistermøl

Klistermøl Latin: Endrosis sarcitrella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om klistermøl Det...

nye-skadedyr-Melmoel-01

Melmøl

Melmøl Latin: Ephestia kuehniella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om melmøl Melmøllet...

nye-skadedyr-Pelsmøl

Pelsmøl

Pelsmøl Latin: Tinea pellionella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om pelsmøl Pelsmøl...

Tofarvet frømøl

Tofarvet frømøl

Et tofarvet frømøl kan genkendes på deres tofarvede vinger. Det er særligt deres larver, der...

Kilder