(Cimex lectularius)
Anslået læsetid: 13 Minutter
Få skadedyr er så irriterende og svære at få has på som væggelus – her kan du læse mere om både væggelus og væggelus bekæmpelse. Kontakt os omgående hvis du har brug for hjælp til fjernelse.
Væggelusen kom til Danmark i 1600-tallet. Her havde danskerne fået boliger, som kunne tilbyde et klima, der var tilstrækkelig varmt og tørt til, at væggelusen kunne trives i det.
Den menes at stamme fra Asien og har været mere eller mindre udryddet her i landet, men på grund af den øgede samfærdsel og rejseaktivitet er denne irriterende tæge igen blevet et ret almindeligt forekommende skadedyr her i landet.
Væggelus kan for eksempel bringes med hjem fra overnatninger på hoteller, vandrehjem eller fra rejser i udlandet. På samme måde kan man risikere at bringe væggelus ind i sit hjem, hvis man køber genbrugsmøbler eller andre genstande, der kan have været opbevaret i et hjem med væggelus.
Indholdsfortegnelse
- 5 hurtige spørgsmål om væggelus
- Biologi og skade
- Sådan ved du, om du har væggelus
- Bekymrer sig ikke om menneskets sociale status
- Gemmer sig i sprækker, møbler og skabe
- Et stigende problem, desværre
- Væggelusangreb i lejeboliger
- Er væggelus smittespredere?
- Bid fra væggelus
- Orienterer sig via byttets varmeudstråling
- Væggelus bekæmpelse med gift
- Alternative bekæmpelsesmetoder
- Væggelus om vinteren
- Få en væggelus-attest
- Fakta om væggelus
- Kontakt Absolut Skadedyrsservice
5 hurtige spørgsmål om væggelus
Stedet er typisk en hævet, rød plamage på omkring 5 mm i diameter, og lad os samtidig slå fast at det er et stik og ikke et bid.
Æg fra væggelus er ca. 1 mm store. Formen er elliptisk og farven er hvidlig.
En klar indikator er de knappenålhoved store, sorte ekskrementer. De er tydeligst at finde under din seng på sengerammen og på din madras. Denne afføring sidder i tætte plamager, og enkeltvis er de cirkelformede.
Symptomerne kan ofte forveksles med dem man kan opleve ved lus eller lopper. Dog vil stik om natten ofte koncentrere sig om hals, håndled, skridt og ankler. Sprøjtning med eksempelvis loppemidler vil ikke være et tilstrækkeligt modstandsmiddel.
Almindeligvis sker en inficering med væggelus ved, at man bringer dem med hjem fra rejser. Det kan også være f.eks. gæster, der overnatter. Eller måske kravler væggelusene via rørføringer og kabelkanaler imellem lejligheder, oftest i ældre ejendomme.
Biologi og skade
Væggelusen (Cimex lectularius) er en vingeløs tæge, der har en sugesnabel, hvormed den kan suge blod. Den kan blive op til 6 mm lang, og har en krop, der er tynd som papir, medmindre den er fyldt med blod.
Den almindelige væggelus er rødbrun i farve og foretrækker menneskeblod, men kan dog også suge blod fra bl.a. fugle, rotter, mus og kaniner, hvis der ikke er mennesker tilstede. Den opsøger først bloddonoren, når den er sulten, og den er dermed en blodsuger, som efterlader et kløende stik.
Nogle væggelusarter lever af plantesaft, mens andre suger blod fra fugle og andre dyr. De lever omkring vores sovepladser og kommer kun frem om natten. Væggelusen er lyssky og om dagen gemmer de sig i revner og sprækker bl.a. under sengen og langs gulvpaneler. Her fordøjer de deres føde, parrer sig og lægger æg. Når mørket falder på, går de på jagt efter deres bytte, som de finder frem til ved at gå efter varmen.
Hunnen lægger ca. 200 æg i sin levetid fordelt på 4-5 styk om dagen. Æggene lægges på skjulesteder, hvor underlaget er tilpas klistret, så æggene klæber sig fast. Hvis temperaturen falder til under 10 C, lægges der ingen æg. Æglægningens succes afhænger derfor meget af temperatur og andre ydre forhold.
Et væggelusæg måler ca. 1 mm, og det udvikler sig via fem nymfestadier. Nymferne ligner små kopier af de voksne. For at videreudvikle sig skal tægen have blod i hvert eneste stadium, og det kan tage mellem to måneder og et år at udvikle sig fra æg til fuldt udvokset individ.
Sådan ved du, om du har væggelus
Det kan være vanskeligt at spotte et nyt angreb af væggelus, da lusene gemmer sig langt inde i revner og sprækker, f.eks. under din seng. Har man derimod haft væggelus i en lidt længere periode, er der mulighed for, at man kan finde små sorte prikker på eksempelvis træværket under sengen.
De lever især i nærheden af sengen og steder vi opholder os meget, så har du mistanke om et angreb, er det vigtigt at undersøge bl.a. madras og seng grundigt.
Du skal også kontrollere bagsiden af skabe og billeder og andre gemmesteder såsom bag løst tapet, i sprækker samt ved lister og paneler.
Du vil ikke være i tvivl, da væggelus afsætter tydelige sorte og blodholdige ekskrementer. Finder du nogle små sorte prikker, kan du prøve at fugte en fingerspids med lidt spyt, og trække den hen over prikken. Bliver prikken til en sort streg, er der ingen tvivl om, at du har væggelus.
Bekymrer sig ikke om menneskets sociale status
Væggelusen var tidligere regnet for at være et skadedyr, der kun plagede de fattige og de socialt lavest placerede i samfundet, eller blandt folk med dårlig hygiejne, men det er ikke korrekt. De er faktisk komplet ligeglad med, hvor rent der er, og problemet kan derfor ikke vaskes væk.
I Danmark kender vi til to forskellige arter der suger menneskeblod: Almindelig væggelus (Cimex lectularius) og Tropisk væggelus (Cimex hemioterus).
Gemmer sig i sprækker, møbler og skabe
Væggelusene gemmer sig i sprækker i gulve, vægge og lofter, men de kan også sidde i møbler og skabe. Hvis du konstaterer smitte, er det vigtigt at igangsætte bekæmpelse hurtigt.
Væggelus vandrer rundt i etageejendomme, som er dårligt isoleret og afgrænset imellem etagerne, og de overføres typisk via vores ting som tøj, møbler, tasker eller andre personlige genstande, der har været udsat.
Dermed kan du nemt slæbe den med hjem, hvis du har besøgt nogen, hvis hus er inficeret.
Du skal også oplyse dine gæster, hvis du har disse skadedyr i huset, netop fordi de er meget svære at komme af med.
Påbegynder du væggelus bekæmpelse uden at vide, hvad du laver, risikerer du at sprede dem i stedet for at komme af med dem og dermed forværre problemet.
Et stigende problem, desværre
Denne lille blodsugende tæge er blevet et stort problem her i landet på bl.a. hoteller, kollegier, herberger, vandrehjem og i boligkomplekser.
Spredning sker som nævnt bl.a. ved at tøj, bagage og møbler bringes ind i et hjem, fordi man har overnattet et sted, der har været smittet. Eller fordi man har købt et genbrugsmøbel, der har stået i et hjem med væggelus.
Væggelusangreb i lejeboliger
Væggelus er svære at bekæmpe, men det kan lade sig gøre. Vær opmærksom på at bor du i lejebolig, har du pligt til at oplyse om forekomst af væggelus. Herfra er det op til udlejeren at iværksætte behørig væggelus bekæmpelse.
Er du usikker på, om du bekæmper væggelusene bedst muligt, så kontakt Absolut Skadedyr. Vi har mere end 35 års erfaring i bekæmpelse af skadedyr.
Er væggelus smittespredere?
I Danmark er der ingen beviser for, at væggelus kan sprede smitte, men nogle mennesker kan udvise overfølsomhed over for væggelusestik, og oplever at stikket svulmer voldsomt op. Andre generes tilsyneladende ikke ret meget af stik fra væggelus. Faktisk har op mod 30% ingen reaktion på væggelusstik.
Det gør ikke ondt at blive stukket af en væggelus, men den efterfølgende kløe kan være ret ubehagelig. Der efterlades ofte flere kløende bidemærker, hyppigst på utildækkede områder af hud såsom arme, hænder, hals og fødder.
Du kan i almindelig handel finde flere behandlingsformer, hvis formål er at lindre kløen.
Hvis du har væggelus og tager i sommerhus, kan du være rimelig sikker på, at de vil søge ud i sommerhuset. En væggelus bruger nogle dage på at fordøje sit maveindhold. Derfor vil de ofte først blive aktive for et nyt måltid, når der har været udskiftning i sommerhuset.
Det er vigtigt – hvis du konstaterer stik fra væggelus – at du ikke tager skadedyrene med rundt i omgivelserne. Det er ikke farligt at blive stukket, men mennesker reagerer forskelligt. Udslag – eller endda udslæt – af væggelusstik kan være alt fra små mærker til større hævelser.
Bid fra væggelus
En væggelus bider ikke, den stikker. Og du lægger sjældent mærke til det, når du bliver stukket.
Væggelusen har en snabel, som indføres og som derefter leder blodet. Når dyret har stukket, trækker det sig tilbage til sprækker eller revner. Her fordøjes det blod, væggelusen lige har suget til sig. En væggelus der således har stukket et menneske, vil søge ro.
Orienterer sig via byttets varmeudstråling
Væggelus er nærmest blinde, men inden for en afstand af 5-10 cm kan de mærke byttets varme. De drikker på 10 minutter 7 gange deres egen vægt og kryber derefter i skjul igen i op til 2 måneder. Her fordøjes det blod, der netop er blevet suget, ligesom de parrer sig og lægger æg – ca. 200 styk – før sulten igen melder sig.
Væggelus bekæmpelse med gift
Absolut Skadedyrsservice er eksperter i væggelus bekæmpelse og vores bekæmpelse sker ved hjælp af produkter, som er godkendte af Miljøstyrelsen. Endnu vigtigere for dig er at vores bekæmpelsesmidler er lugtfri, hvilket rent praktisk betyder, at du blot skal vente ca. 10 minutter efter endt behandling før du igen kan indtage din bolig.
Kontakt os gerne for gratis rådgivning eller tilbud på bekæmpelse.
Alternative bekæmpelsesmetoder
Af andre metoder til væggelus bekæmpelse kan nævnes frysning af tøj, tasker og lignende, ligesom tøjvask også en effektiv måde at bekæmpe væggelus på.
Alternativt findes der en insektlak, som påføres med pensel. Denne lak stivner og bliver til en belægning, som væggelusene kun skal passere et par gange, før de har fået nok.
Holdbarheden på denne lak er flere måneder, og den er især praktisk som supplerende behandling ved rørgennemføringer og langs paneler.
Det bedste resultat får du dog i langt størstedelen af tilfældene ved at lade erfarne skadedyrsbekæmpere tage sig af sagen. En skadedyrsbekæmper, der kender dyrenes vaner, kan hurtigt og effektivt løse problemet.
Væggelus er følsomme over for varme og kulde, og dræbes ved at opholde sig et par timer ved 50 grader celsius eller i en fryser et par dage.
Man skal være opmærksom på, at væggelusene kan gemme sig i et materiale, der virker isolerende, og derved overleve bekæmpelsesindsatsen. Nogle gange skal der flere behandlinger til for at komme alle individer til livs.
Læs mere om væggelus på pestium.dk.
Væggelus om vinteren
Væggelus kan nemt overvintre og, når det så bliver forår, viderebringe smitte.
Det skorter ikke på skrækhistorier om væggelus, når man snakker med danskere hjemvendt fra ferie, hvor hele familien er blevet smittet. Pas især på i efteråret, da det byder på meget indendørsaktivitet. Mange vælger at rejse fra Danmark til udlandet, hvor man kan blive smittet med væggelus. Du kan undgå at slæbe dem med hjem til Danmark, ved blot at følge nogle få, men simple, råd.
Tommy Hansen, indehaver af Absolut Skadedyrsservice A/S
Få en væggelus-attest
Som noget nyt laver vi væggelus-attester. Dvs. at du hos os kan få udstedt en attest, som fortæller at dit hjem er fri for væggelus. Denne attest kan bruges ved til- og fraflytninger, så der er skriftligt bevis for, at boligen er væggelusfrit område.
Fakta om væggelus
- Væggelus er svære at komme af med
- En væggelus stikker – den bider ikke
- Frost slår væggelus ihjel
- Væggelus kan overvintre i dit sommerhus
Kontakt Absolut Skadedyrsservice
Absolut Skadedyr er autoriseret til væggelus bekæmpelse + bekæmpelse af alle andre typer skadedyr.
Vi finder altid en løsning med miljøvenlige og skånsomme bekæmpelsesmidler, og vi har et professionelt udbud af midler mod væggelus.
Absolut Skadedyrsservice har udført service vedrørende væggelus siden 1985, og holdet består i dag af 15 personer, der bekæmper væggelus og øvrige skadedyr i København og omegn. Husk! Vi er landsdækkende og altid klar til at rykke ud.
Skadedyr med lignende skadevirkning og symptomer
Kilde
Læs mere om væggelus hos Forlaget Pestium
Læs mere om væggelus hos Miljøstyrelsen
Læs mere hos Sundhedsstyrelsen, side 22 i PDF
Læs mere om biolog, Henri Mourier