Væggelusene gemmer sig i sprækker i gulve, vægge og lofter, men de kan også sidde i møbler og skabe. Hvis du konstaterer smitte, er det vigtigt at igangsætte bekæmpelse hurtigt.
Væggelus vandrer rundt i etageejendomme, som er dårligt isoleret og afgrænset imellem etagerne, og de overføres typisk via vores ting som tøj, møbler, tasker eller andre personlige genstande, der har været udsat.
Dermed kan du nemt slæbe den med hjem, hvis du har besøgt nogen, hvis hus er inficeret.
Du skal også oplyse dine gæster, hvis du har disse skadedyr i huset, netop fordi de er meget svære at komme af med.
Denne lille blodsugende tæge er blevet et stort problem her i landet på bl.a. hoteller, kollegier, herberger, vandrehjem og i boligkomplekser.
Spredning sker som nævnt bl.a. ved at tøj, bagage og møbler bringes ind i et hjem, fordi man har overnattet et sted, der har været smittet. Eller fordi man har købt et genbrugsmøbel, der har stået i et hjem med væggelus.
Væggelus er svære at bekæmpe, men det kan lade sig gøre. Vær opmærksom på at bor du i lejebolig, har du pligt til at oplyse om forekomst af væggelus. Herfra er det op til udlejeren at iværksætte behørig væggelus bekæmpelse.
Er du usikker på, om du bekæmper væggelusene bedst muligt, så kontakt Absolut Skadedyr. Vi har mere end 35 års erfaring i bekæmpelse af skadedyr.
I Danmark er der ingen beviser for, at væggelus kan sprede smitte, men nogle mennesker kan udvise overfølsomhed over for væggelusestik, og oplever at stikket svulmer voldsomt op. Andre generes tilsyneladende ikke ret meget af stik fra væggelus. Faktisk har op mod 30% ingen reaktion på væggelusstik.
Det gør ikke ondt at blive stukket af en væggelus, men den efterfølgende kløe kan være ret ubehagelig. Der efterlades ofte flere kløende bidemærker, hyppigst på utildækkede områder af hud såsom arme, hænder, hals og fødder.
Du kan i almindelig handel finde flere behandlingsformer, hvis formål er at lindre kløen.
Hvis du har væggelus og tager i sommerhus, kan du være rimelig sikker på, at de vil søge ud i sommerhuset. En væggelus bruger nogle dage på at fordøje sit maveindhold. Derfor vil de ofte først blive aktive for et nyt måltid, når der har været udskiftning i sommerhuset.
Det er vigtigt – hvis du konstaterer stik fra væggelus – at du ikke tager skadedyrene med rundt i omgivelserne. Det er ikke farligt at blive stukket, men mennesker reagerer forskelligt. Udslag – eller endda udslæt – af væggelusstik kan være alt fra små mærker til større hævelser.
En væggelus bider ikke, den stikker. Og du lægger sjældent mærke til det, når du bliver stukket.
Væggelusen har en snabel, som indføres og som derefter leder blodet. Når dyret har stukket, trækker det sig tilbage til sprækker eller revner. Her fordøjes det blod, væggelusen lige har suget til sig. En væggelus der således har stukket et menneske, vil søge ro.
Væggelus er nærmest blinde, men inden for en afstand af 5-10 cm kan de mærke byttets varme. De drikker på 10 minutter 7 gange deres egen vægt og kryber derefter i skjul igen i op til 2 måneder. Her fordøjes det blod, der netop er blevet suget, ligesom de parrer sig og lægger æg – ca. 200 styk – før sulten igen melder sig.
Absolut Skadedyrsservice er eksperter i væggelus bekæmpelse og vores bekæmpelse sker ved hjælp af produkter, som er godkendte af Miljøstyrelsen. Endnu vigtigere for dig er at vores bekæmpelsesmidler er lugtfri, hvilket rent praktisk betyder, at du blot skal vente ca. 10 minutter efter endt behandling før du igen kan indtage din bolig.
Af andre metoder til væggelus bekæmpelse kan nævnes frysning af tøj, tasker og lignende, ligesom tøjvask også en effektiv måde at bekæmpe væggelus på.
Alternativt findes der en insektlak, som påføres med pensel. Denne lak stivner og bliver til en belægning, som væggelusene kun skal passere et par gange, før de har fået nok.
Holdbarheden på denne lak er flere måneder, og den er især praktisk som supplerende behandling ved rørgennemføringer og langs paneler.
Det bedste resultat får du dog i langt størstedelen af tilfældene ved at lade erfarne skadedyrsbekæmpere tage sig af sagen. En skadedyrsbekæmper, der kender dyrenes vaner, kan hurtigt og effektivt løse problemet.
Væggelus er følsomme over for varme og kulde, og dræbes ved at opholde sig et par timer ved 50 grader celsius eller i en fryser et par dage.
Man skal være opmærksom på, at væggelusene kan gemme sig i et materiale, der virker isolerende, og derved overleve bekæmpelsesindsatsen. Nogle gange skal der flere behandlinger til for at komme alle individer til livs.
Læs mere om væggelus på pestium.dk.