fbpx

Væggelusen menes at stamme fra Asien, og denne blodsugende tæge har fulgt mennesket så længe der har været mennesker til. Den kom imidlertid først til Danmark i 1600- tallet, da danskerne først på dette tidspunkt havde velopvarmede boliger, som kunne tilbyde et klima der var tilstrækkelig varmt og tørt til at væggelusen kunne trives i det.De har været mere eller mindre udryddet her i landet, men på grund af den øgede samfærdsel og rejseaktivitet er tægen igen blevet et ret almindeligt forekommende skadedyr her i landet. Væggelus kan for eksempel bringes med hjem fra overnatninger på hoteller, vandrehjem eller fra rejser i udlandet.

Væggelus var tidligere regnet for at være et skadedyr, der kun plagede de fattige og de socialt lavest placerede i samfundet, eller blandt folk med dårlig hygiejne, men det er ikke korrekt. De er i øvrigt ligeglade med, hvor rent der er, og problemet kan derfor ikke vaskes væk.

Nogle væggelusearter lever af plantesaft, mens andre suger blod fra fugle og andre dyr. I Danmark kender man til to forskellige arter der suger menneskeblod: Almindelig væggelus (Cimex lectularius) og Tropisk væggelus (Cimex hemioterus). I det efterfølgende er den almindelige væggelus beskrevet.

Biologi og skade

Væggelusen (Cimex lectularius) er en vingeløs tæge, der har en sugesnabel, hvormed den kan suge blod. Den kan blive op til 1 cm lang. Dens krop er tynd som papir, medmindre den er fyldt med blod. Den er vingeløs og farven er rødbrun. Den almindelige væggelus foretrækker menneskeblod, men kan dog også suge blod fra fugle, rotter, mus og kaniner. Den opsøger kun bloddonoren, når den er sulten.

Væggelus er blodsugende insekter, som efterlader et kløende stik. De skifter som regel ejermand sammen med brugt bohave. Væggelusene lever omkring vore sovepladser og kommer kun frem om natten. Når de bliver sultne kommer de frem fra deres skjulested og begynder at lede efter føde.

Væggelus ser dårligt, men indenfor en afstand af 5-10 cm guides de af varmeudstrålingen fra deres bytte, drikker på 10 minutter 7 gange deres egen vægt, herefter kryber de i skjul igen i op til 2 måneder og sidder og fordøjer, parrer sig og lægge æg – ca. 200 stk. før den skal have føde igen.

Dette er den typiske biotop for væggelus. Væggelusene er lyssky dyr, der gemmer sig om dagen i sprækker og revner. Her parrer de sig og fordøjer og lægger æg. Væggelusene kommer først frem om natten, og går på jagt efter deres bytte, som de finder frem til ved at gå efter varmen.

Væggelusens
Væggelusens på latin: Cimex lectularius

Væggelusens hun lægger i alt ca. 200 æg fordelt på 4-5 æg om dagen. Den lægger sine æg på egnede skjulesteder, hvor underlaget er tilpas klistret, så æggene klæber sig fast. Hvis temperaturen falder til under 10o C, lægges der ingen æg. Antallet af lagte æg er derfor meget afhængig af temperatur og andre ydre forhold. Et æg måler ca. 1 mm, og ægget udvikler sig via fem nymfestadier.

For at videreudvikle sig skal tægen have blod i hvert eneste stadium. Nymferne ligner små kopier af de voksne. Det kan tage fra to måneder til et år at udvikle sig fra æg til fuldt udvokset væggelus.

Væggelus lever især i nærheden af senge, så for at konstatere om man er udsat for et angreb, er det vigtigt at man undersøger madrasser og senge grundigt. Ligeledes skal man tjekke bagsiden af skabe og billeder og andre gemmesteder såsom bag løst tapet, i sprækker samt ved lister og paneler. De afsætter tydelige sorte og blodholdige ekskrementer.

Væggelus Livscyklus
Klik på billedet og se nærmere på væggelus

De er blevet et stort problem her i landet på bla. hoteller, kollegier, herberger, vandrehjem, og i boligkomplekser har vi stigende problemer.

Væggelus spredes via tøj og bagage og bringes i mange tilfælde ind i hjemmet, fordi man har overnattet et sted, hvor der har været væggelus.

Fakta om “Væggelus”

  • Væggelus er svære at komme af med
  • En væggelus stikker – den bider ikke.
  • Frost slår væggelus ihjel
  • Væggelus kan overvintre i dit sommerhus
Stadier for væggelus fra æg til voksen
Æg på 1 mm. • Nymfy i 1. stadie, 1,5 mm. • Nymfe i 2. stadie på 2 mm. • Nymfe i 3. stadie på 2,5 mm. • Nymfe i 4. stadie på 3,5 mm. • Nymfe i 5. stadie på 4,5 mm. • Voksen væggelus på 5,5 mm. der lægger op til 5 æg om dagen.

Betydning

Flere væggelus
Væggelus i møbler

Her til lands kan væggelus ikke sprede smitte, men nogle er meget overfølsomme over for væggelusebid, og oplever at bidstedet svulmer voldsomt op. Andre generer det tilsyneladende ikke ret meget. Ca. 10 % reagerer ikke på væggelusebid. Det gør ikke ondt at blive bidt, men den efterfølgende kløe kan være ret ubehagelig.

Der efterlades ofte flere kløende bidmærker, hyppigst på utildækkede hudpartier såsom arme, hænder, hals og fødder.

Forebyggelse og bekæmpelse af væggelus

Hvis man selv vil bekæmpe væggelusene, kan der anvendes forskellige midler såsom insektpudder eller sprøjtevæske, der er beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter. Midlet påføres de områder som væggelusene skal passere for at komme frem til deres gemmesteder. Et andet middel mod væggelusene er insektlak som påføres med pensel. Midlet stivner til en belægning som væggelusene kun skal passere et par gange, før de har fået nok. Holdbarheden på denne lak er flere måneder, og den er især praktisk som supplerende behandling ved rørgennemføringer og langs paneler. Man kan også få hjælp og lade en erfaren skadedyrsbekæmper tage sig af sagen. En som kender dyrenes vaner kan hurtigt og effektivt løse problemet.

Væggelus
Væggelus, han

Væggelus er følsomme over for varme og kulde, og dræbes ved at opholde sig et par timer ved 50o C eller i fryseren et par dage. Man skal være opmærksom på at væggelusene kan gemme sig i et materiale der virker isolerende, og derved overleve bekæmpelsen. I en del tilfælde skal der flere behandlinger til for at komme alle individer til livs.

Derudover findes der i handelen flere behandlingsformer som tager sigte på at lindre kløen.

Bid fra væggelus

Et bid er ikke smertefrit. Man lægger med andre ord ikke mærke til det, når man bliver bidt. Vi er her nødt til at oplyse, at væggelus faktisk ikke bider. Der er i stedet tale om et stik. Væggelusen har en snabel, som indføres og som derefter leder blodet. Når dyret har bidt, trækker de sig tilbage til deres sprækker eller revner. Her fordøjes det blod, væggelusen lige har suget til sig. En væggelus, der således har stukket et menneske, vil søge tilflugt. Hvis man har væggelus og tager i sommerhus, kan man være sikker på, at de vil søge ud i sommerhuset. En væggelus bruger nogle dage på at fordøje sit maveindhold. Derfor vil de ofte først blive aktive for et nyt måltid, når der har været udskiftning i sommerhuset. Det er vigtigt, hvis man konstaterer stik fra dem, at man ikke tager væggelusene med rundt i omgivelserne. Det er ikke farligt at blive stukket, men mennesker reagerer forskelligt. Udslag af væggelusstik kan være alt fra små mærker til større hævelser.

Væggelus bekæmpelse med gift

Absolut Skadedyrsservice har en professionel ekspertise og erfaring i bekæmpelse af alle skadedyr. Kontakt os evt. for gratis rådgivning eller bekæmpelse. Vores produkter er godkendte af miljøstyrelsen og lugtfri, så man kan være i sin bolig blot 10 minutter efter behandling.

Som noget nyt laver vi væggelus-attester. Dvs. at vi laver en attest, som fortæller at dit hjem er fri for væggelus. Denne kan bruges ved til- og fraflytninger. Så minimerer man chancen for spredning af væggelus.

Det skorter ikke på skrækhistorier om væggelus, når man snakker med danskere hjemvendt fra ferie, hvor hele familien er blevet smittet. Pas på, nu hvor efteråret byder på meget indendørsaktivitet. Mange vælger at rejse fra Danmark til udlandet, hvor man kan blive smittet med væggelus. Du kan undgå at slæbe dem med hjem til Danmark, ved blot at følge nogle få, men simple, råd.”- Tommy Hansen ejer af Absolut Skadedyrsservice

Væggelus er en ualmindelig kedelig plage at være udsat for

Væggelusen er en slags tæge, der udelukkende lever af blod. De kan i snit blive ca. 6 mm. og lever nær mennesker i huse. De lever også i bedste velgående i eksempelvis sommerhuse og kan leve i op til et år uden at indtage føde. Der er ingen grænser for, hvor man kan finde dem – både inde og ude. Forekomsten er dog størst, hvor der er mennesker. De gemmer sig i sprækker i gulve, vægge og lofter. Men de kan også sidde i møbler og skabe. Hvis man konstaterer smitte, er det vigtigt at foretage bekæmpelse. Når man finder ud af, at man har dem i huset, kan man undre sig over, hvor de kommer fra.

Væggelus og mere om væggelus
Efter væggelus ses som her tydeligt ekskrementer ved samling i seng

Væggelus ‘smitter’ gerne fra hus til hus. Dermed har man dem ofte med i private hjem, hvis man har besøgt nogen, der er smittet. Det giver sig selv, at man skal oplyse, hvis der er væggelus i huset. De er meget svære at komme af med. Påbegynder man bekæmpelse af væggelus uden at have kendskab til deres levevis, da kan man risikere at sprede dem, der findes i ejendommen. Væggelus vandrer rundt i etageejendomme, hvis der ikke er ordentlig isoleret og afgrænset imellem etagerne. Væggelus overføres typisk via menneskelig berøring, via tøj eller via andre personlige genstande, der har været udsat.

Bekæmpelse af væggelus

Det er ikke nemt at bekæmpe væggelus. Som vi tidligere har nævnt, så flygter væggelus, hvis de opdager at man bekæmper dem. Derfor skal man vide, hvad man gør, når man vil i gang med bekæmpelse af væggelus. Når man vil bekæmpe væggelus, kan man enten benytte pudder mod væggelus, som man drysser rund i boligens revner og sprækker. Man kan selvfølgelig også benytte sig af spray-midler, der sprayes ud, hvor væggelusene opholder sig. Man vil kunne se, om der er væggelus i revner og andre steder ved at kigge efter tomme æggeskaller. Dette vil indikere, at der her kommer væggelus forbi. Af andre metoder til bekæmpelse af væggelus kan nævnes frysning af tøj, tasker og lignende. Tøjvask er selvfølgelig også en bekæmpelsesform, der virker effektivt mod væggelus. Det er svært at bekæmpe væggelus, men det kan lade sig gøre. Hvis man er usikker på, om man gør det rigtige, når man udfører bekæmpelsen, kan man ringe til en professionel skadedyrsbekæmper. Man har endda pligt til at oplyse om forekomst af væggelus, hvis man bor til leje. Det er op til udlejeren at få bekæmpet væggelus. Væggelus bider i øvrigt oftest over dynen.

Væggelus om vinteren

Væggelus kan nemt overvintre og derpå i foråret viderebringe smitte. Igen gør vi opmærksom på væggelus i denne sammenhæng, da et sommerhus ofte kan være smittekilde. Lejer man sommerhus i foråret, kan man ikke være sikker på, at eventuelle væggelus er døde. Det er kun de færreste sommerhuse, der ikke er frostfrie. Derfor kan dyrene nemt overvintre og afvente byttedyr med forårets komme. Har du således bekæmpet dine væggelus effektivt, da kan du risikere at smitte dig selv ved at tage i sommerhus, når vinteren har sluppet taget. Væggelus er nogle små, flade dyr, der nemt klemmer sig ind i selv de mindste sprækker. De kommer typisk frem om natten. Dermed vil de blomstre op i løbet af vinterhalvåret. Da der er mange mørke timer, vil man være ekstra udsat for væggelus i denne periode. Men er der hård frost udenfor, kan man med fordel lægge alt, der kan tåle frost udendørs over natten. Denne ene nat kan fremme fjernelse af væggelus ganske betragteligt. Ingen væggelus kan overleve hård frost. Spred genstande og tøj ud på plast. Væggelusene må ikke kunne finde frostfri steder i tøjet eller tasker mv. Alle dyrene vil dø ved en sådan behandling. Derefter er det blot at anvende et godkendt sprøjtemiddel indendøre.


Absolut Skadedyr er autoriseret til bekæmpelse af alle typer skadedyr. Vi finder altid en løsning i et miljøvenligt og skånsomt bekæmpelsesmiddel. Vi har et professionelt udbud af midler mod væggelus. Du kan roligt kontakte os. Da kan vi inspicere dine væggelus i dine omgivelser. Vores afvisningsrate er 100 % ved gentagne behandlinger mod væggelus. Du kan kontakte os og ringe til os alle dage omkring væggelus. Service vedrørende væggelus har været udført siden 1985. Vi er i dag 15 på kontoret, der kan bekæmpe væggelus i og omkring Herlev. Vi glæder os til at du ringer, så vi kan komme og bekæmpe dine væggelus. Vi tager os ‘kærligt’ af de små dyr.

Kontakt os og få et uforpligtende tilbud.

Call Now ButtonRing