Væggelus
(Cimex lectularius)

Væggelusen menes at stamme fra Asien, og denne blodsugende tæge har fulgt mennesket, så længe der har været mennesker til.

Den kom imidlertid først til Danmark i 1600-tallet, da danskerne først på dette tidspunkt havde velopvarmede boliger, som kunne tilbyde et klima, der var tilstrækkelig varmt og tørt til at væggelusen kunne trives i det.

De har været mere eller mindre udryddet her i landet, men på grund af den øgede samfærdsel og rejseaktivitet er tægen igen blevet et ret almindeligt forekommende skadedyr her i landet.

Væggelus kan for eksempel bringes med hjem fra overnatninger på hoteller, vandrehjem eller fra rejser i udlandet. På samme måde kan man risikere at bringe væggelus ind i sit hjem, hvis man køber genbrugsmøbler eller andre genstande, der kan have været opbevaret i et hjem med væggelus.

5 hurtige spørgsmål om væggelus

Hvordan ser væggelus stik ud?

Stedet er typisk en hævet, rød plamage på omkring 5 mm i diameter.

Hvordan ser væggelus æg ud?

Æg fra væggelus er ca. 1 mm store. Formen er elliptisk og farven er hvidlig.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har væggelus?

Se efter knappenålhoved store, sorte ekskrementer. De er tydeligst at finde under sengen på sengerammen og på madrassen. De sidder i tætte plamager, og enkeltvis er de cirkelformede.

Hvad er typiske symptomer på væggelus?

Symptomerne kan ofte forveksles med lus eller lopper. Dog vil bid om natten ofte koncentrere sig om hals, håndled, skridt og ankler. Sprøjtning med eksempelvis loppemidler vil ikke være tilstrækkeligt.

Hvor nemt smitter væggelus?

Almindeligvis bliver man inficeret med væggelus ved at have bragt dem med hjem fra rejser. Det kan være gæster, der overnatter. Eller de kan kravle via rørføringer og kabelkanaler imellem lejligheder, oftest i ældre ejendomme.

Biologi og skade

Væggelusen (Cimex lectularius) er en vingeløs tæge, der har en sugesnabel, hvormed den kan suge blod. Den kan blive op til 6 mm lang, og har en krop, der er tynd som papir, medmindre den er fyldt med blod.

Den almindelige væggelus er rødbrun i farve og foretrækker menneskeblod, men kan dog også suge blod fra bl.a. fugle, rotter, mus og kaniner, hvis der ikke er mennesker tilstede. Den opsøger først bloddonoren, når den er sulten og den er dermed en blodsuger, som efterlader et kløende stik.

Nogle væggelusarter lever af plantesaft, mens andre suger blod fra fugle og andre dyr. De lever omkring vores sovepladser og kommer kun frem om natten. Væggelusen er lyssky og om dagen gemmer de dig i revner og sprækker bl.a. under sengen og lands gulvpaneler. Her fordøjer de deres føde, parrer sig og lægger æg. Når det så bliver mørkt går de på jagt efter deres bytte, som de finder frem til ved at gå efter varmen.

Stadier for væggelus fra æg til voksen
Æg på 1 mm. • Nymfy i 1. stadie, 1,5 mm. • Nymfe i 2. stadie på 2 mm. • Nymfe i 3. stadie på 2,5 mm. • Nymfe i 4. stadie på 3,5 mm. • Nymfe i 5. stadie på 4,5 mm. • Voksen væggelus på 5,5 mm. der lægger op til 5 æg om dagen.

Hunnen lægger ca. 200 æg i sin levetid fordelt på 4-5 æg om dagen. Æggene lægges på egnede skjulesteder, hvor underlaget er tilpas klistret, så æggene klæber sig fast. Hvis temperaturen falder til under 10o C, lægges der ingen æg. Antallet af lagte æg afhænger derfor meget af temperatur og andre ydre forhold. Et æg måler ca. 1 mm, og det udvikler sig via fem nymfestadier. Nymferne ligner små kopier af de voksne. For at videreudvikle sig skal tægen have blod i hvert eneste stadium, og det kan tage mellem to måneder og et år at udvikle sig fra æg til fuldt udvokset individ.

Sådan ved du, om du har væggelus

Det kan være vanskeligt at se et nyt angreb af væggelus, da selve lusene gemmer sig langt inde i revner og sprækker for eksempel under sengen. Har man derimod haft væggelus i en lidt længere periode er der mulighed for, at man kan finde små sorte prikker på for eksempel træværket under sengen.

Væggelus Livscyklus
Klik på billedet og se nærmere på væggelus

De lever især i nærheden af senge og steder vi opholder os meget, så har du mistanke om et angreb, er det vigtigt at undersøge madrasser og senge grundigt.

Du skal også kontrollere bagsiden af skabe og billeder og andre gemmesteder såsom bag løst tapet, i sprækker samt ved lister og paneler.

Du vil ikke være i tvivl, da væggelus afsætter tydelige sorte og blodholdige ekskrementer. Finder du nogle små sorte prikker, kan du prøve at fugte en fingerspids med lidt spyt, og trække den hen over prikken. Bliver prikken til en sort streg, er der ingen tvivl om, at du har væggelus.

Bekymrer sig ikke om menneskets sociale status

Væggelusen var tidligere regnet for at være et skadedyr, der kun plagede de fattige og de socialt lavest placerede i samfundet, eller blandt folk med dårlig hygiejne, men det er ikke korrekt. De er aldeles ligeglad med, hvor rent der er, og problemet kan derfor ikke vaskes væk.

I Danmark kender man til to forskellige arter der suger menneskeblod: Almindelig væggelus (Cimex lectularius) og Tropisk væggelus (Cimex hemioterus).

Gemmer sig i sprækker, møbler og skabe

Væggelus og mere om væggelus
Efter væggelus ses som her tydeligt ekskrementer ved samling i seng

Væggelusene gemmer sig i sprækker i gulve, vægge og lofter. Men de kan også sidde i møbler og skabe. Hvis du konstaterer smitte, er det vigtigt at igangsætte bekæmpelse hurtigt.

Væggelus vandrer rundt i etageejendomme, som er dårligt isoleret og afgrænset imellem etagerne og de overføres typisk via vores ting som tøj, møbler, tasker eller andre personlige genstande, der har været udsat.

Dermed kan du nemt slæbe den med hjem, hvis du har besøgt nogen, hvis hus er inficeret.

Derfor skal du også oplyse dine gæster, hvis du har disse skadedyr i huset, netop fordi de er meget svære at komme af med.

Påbegynder du bekæmpelse af væggelus uden at vide, hvad du laver, risikerer du at sprede dem i stedet for at komme af med dem og dermed forværre problemet.

Et stigende problem, desværre

Denne lille blodsugende tæge er blevet et stort problem her i landet på bl.a. hoteller, kollegier, herberger, vandrehjem-, og i boligkomplekser.

Spredning sker via tøj, bagage og møbler bringes i mange tilfælde ind i hjemmet, fordi man har overnattet et sted, der har været smittet. Eller fordi man har købt et genbrugsmøbel, der har stået i et hjem med væggelus.

Væggelusangreb i lejeboliger

De er svære at bekæmpe, men det kan lade sig gøre.

Bor du i lejebolig, har du pligt til at oplyse om forekomst af væggelus. Herfra er det op til udlejeren at iværksætte behørig bekæmpelse.

Er du usikker på, om du bekæmper væggelusene bedst muligt, så kontakt Absolut Skadedyr. Vi har mere end 35 års erfaring i bekæmpelse af skadedyr.

Betydning

Flere væggelus
Væggelus i møbler

I Danmark er der ingen beviser for, at væggelus kan sprede smitte, men nogle mennesker er meget overfølsomme over for væggelusestik, og oplever at stikket svulmer voldsomt op. Andre generer det tilsyneladende ikke ret meget.

Op mod 30% har ingen reaktion på væggelusstik.

Det gør ikke ondt at blive stukket, men den efterfølgende kløe kan være ret ubehagelig. Der efterlades ofte flere kløende bidmærker, hyppigst på utildækkede hudpartier såsom arme, hænder, hals og fødder.

Bid fra væggelus

Du lægger sjældent mærke til det, når du bliver bidt, og i virkeligheden er det ikke et bid, men derimod et stik.

Væggelusen har en snabel, som indføres og som derefter leder blodet. Når dyret har stukket, trækker det sig tilbage til sprækker eller revner. Her fordøjes det blod, væggelusen lige har suget til sig. En væggelus der således har stukket et menneske, vil søge ro.

Hvis du har væggelus og tager i sommerhus, kan du være rimelig sikker på, at de vil søge ud i sommerhuset. En væggelus bruger nogle dage på at fordøje sit maveindhold. Derfor vil de ofte først blive aktive for et nyt måltid, når der har været udskiftning i sommerhuset. Det er vigtigt, hvis du konstaterer stik fra dem, at du ikke tager væggelusene med rundt i omgivelserne. Det er ikke farligt at blive stukket, men mennesker reagerer forskelligt. Udslag af væggelusstik kan være alt fra små mærker til større hævelser.

Orienterer sig via byttets varmeudstråling

Væggelus er nærmest blinde, men inden for en afstand af 5-10 cm guides de af varmeudstrålingen fra deres bytte, drikker på 10 minutter 7 gange deres egen vægt og kryber derefter i skjul igen i op til 2 måneder, hvor de fordøjer, parrer sig og lægger æg – ca. 200 stk. – før sulten igen melder sig.

Bekæmpelse af væggelus med gift

Absolut Skadedyrsservice er eksperter i væggelusbekæmpelse. Kontakt os gerne for gratis rådgivning eller tilbud på bekæmpelse.

Vores produkter er godkendte af Miljøstyrelsen og desuden lugtfri, så du kan indtage din bolig igen blot 10 minutter efter behandling.

Alternative bekæmpelsesmetoder

Af andre metoder til bekæmpelse af væggelus kan nævnes frysning af tøj, tasker og lignende, lige som tøjvask selvfølgelig også en effektiv måde at bekæmpe væggelus på.

Alternativt findes der en insektlak, som påføres med pensel. Midlet stivner til en belægning som væggelusene kun skal passere et par gange, før de har fået nok.

Holdbarheden på denne lak er flere måneder, og den er især praktisk som supplerende behandling ved rørgennemføringer og langs paneler.

Man kan også få hjælp og lade en erfaren skadedyrsbekæmper tage sig af sagen. En som kender dyrenes vaner kan hurtigt og effektivt løse problemet.

Væggelus
Væggelus, han

Væggelus er følsomme over for varme og kulde, og dræbes ved at opholde sig et par timer ved 50o C eller i fryseren et par dage. Man skal være opmærksom på at væggelusene kan gemme sig i et materiale der virker isolerende, og derved overleve bekæmpelsen. I en del tilfælde skal der flere behandlinger til for at komme alle individer til livs.

Derudover findes der i handelen flere behandlingsformer som tager sigte på at lindre kløen.

Væggelus om vinteren

Væggelus kan nemt overvintre og, når det så bliver forår, viderebringe smitte.

Det skorter ikke på skrækhistorier om væggelus, når man snakker med danskere hjemvendt fra ferie, hvor hele familien er blevet smittet. Pas især på i efteråret, da det byder på meget indendørsaktivitet. Mange vælger at rejse fra Danmark til udlandet, hvor man kan blive smittet med væggelus. Du kan undgå at slæbe dem med hjem til Danmark, ved blot at følge nogle få, men simple, råd.

Tommy Hansen, indehaver af Absolut Skadedyrsservice A/S

Få en væggelus-attest

Som noget nyt laver vi væggelus-attester. Dvs. at vi laver en attest, som fortæller at dit hjem er fri for væggelus. Denne attest kan bruges ved til- og fraflytninger, så der er skriftligt bevis for at boligen er væggelusfrit område.

Fakta om Væggelus

  • Væggelus er svære at komme af med
  • En væggelus stikker – den bider ikke.
  • Frost slår væggelus ihjel
  • Væggelus kan overvintre i dit sommerhus

Kontakt Absolut Skadedyrsservice

Absolut Skadedyr er autoriseret til bekæmpelse af alle typer skadedyr, deriblandt også væggelus.

Vi finder altid en løsning i et miljøvenligt og skånsomt bekæmpelsesmiddel, og vi har et professionelt udbud af midler mod væggelus.

Service vedrørende væggelus har været udført siden 1985, og vi er i dag 15 personer i virksomheden, der kan bekæmpe væggelus i København og omegn.

Latest posts by Henri Mourier (see all)

    Flere med lignende skadevirkning og symptomer

    Call Now ButtonRing