Logo for Absolut Skadedyrssservice A/S

VIGTIG BEBOERINFORMATION

Der er observeret klædemøl i ejendommen

Behandlingsadresse:

Der er observeret klædemøl i ejendommen og derfor skal der foretages bekæmpelse/ forebyggende behandling. Din bolig skal behandles alle tre gange uanset, om du har observeret klædemøl eller ej. Behandlingen giver ikke lugtgener og er ufarlig for mennesker og husdyr. Mennesker og husdyr må dog ikke opholde sig i boligen under behandling og man skal vente 20 minutter efter endt behandling med at gå ind i boligen igen.

Det er yderst vigtigt, at Absolut har adgang til alle boliger i de angivet tidsrum. Du skal således sørge for, at være hjemme eller at nogen kan lukke os ind. Nøglen kan eventuelt afleveres hos en nabo, på ejendomskontoret eller i viceværtpostkassen.

Tidspunkt for alle tre behandlinger

DAGDATOTIDSPUNKT

Når du skal have behandlet for klædemøl

Uanset om du har observeret klædemøl eller ej, er det yderst vigtigt, at du følger nedenstående:

  • Du skal efterse og tømme dine klædeskabe o.lig. Inden vi kommer. Tøj og tekstiler kan puttes i tætlukkede plastikposer og vaskes ved minimum 60 grader inden det igen kan lægges i skabene. Tøj og tekstiler kan ligeledes fryses ved -18 grader i minimum 72 timer, hvis det ikke tåler vask.
  • Alle rørgennemføringer, teknikskabe o.lig skal være tilgængelige.
  • Umiddelbart efter behandlingen må der ikke foretages grundig rengøring. Man skal fx ikke vaske de behandlede områder af. Vi anbefaler desuden, at man ikke vaske gulv helt ud til gulvpanelerne i hele behandlingsperioden.
  • Du skal helt undlade at anvende andre insekt bekæmpelsesmidler i de uger, hvor behandlingen foregår.

Information om klædemøl

Klædemøl tegnet af Susanne Weitemeyer
Klædemøl

Klædemøllet (Tineola Bisselliella) hører ikke til de oprindelige danske dyr. Det stammer fra varmere himmelstrøg, og fik først mulighed for at leve indendørs her i landet, da man i slutningen af 1700’tallet begyndte at anvende kakkelovne i boligerne.

Et hun møl kan lægge mellem 100 og 150 æg i sin levetid. Æggene er ganske små og hvide og gemmes i folder i tekstilet. Allerede efter 4-8 dages forløb klækker larverne – hvis temperaturen er tilpas- og larverne begynder straks på at lave deres karakteristiske rørformede hylstre. Hvis temperaturen er omkring frysepunktet eller derunder, vil æggene derimod dø i løbet af nogle uger uden at blive til noget.

Klædemøllarverne æder gerne uregelmæssige huller i tekstilet, og der er masser af spindetråde og ekskrementer. Klædemøllarverne, som kan blive op til 10 mm lange, forpupper sig som fuldvoksne larver inde i de hylstre, hvor de er vokset op. Udviklingen fra æg til voksent individ tager fra en måned til omkring et år, alt efter hvordan temperaturen, luftfugtigheden og fødens kvalitet er. Klædemøllarvernes yndlingstemperatur er 25° C, og hvis forholdene er optimale, som for eksempel i opvarmede rum, kan det let blive til 4 generationer på et enkelt år.

Da møl-æg ligger ganske løst og da de er meget skrøbelige, vil mange af dem ødelægges ved støvsugning, bankning og almindelig rengøring. Det er som bekendt larverne, der laver skaderne, for voksne møl tager ikke næring til sig; men for at forhindre formeringen bør de voksne individer naturligvis også bekæmpes, for eksempel med et insektbekæmpelsesmiddel der er godkendt til formålet.

Behandling af tekstiler

Mindre tekstiler såsom tøj, sengetøj, linned osv. bør varme- eller kuldebehandles. Dette gøres nemmeste ved at vaske tekstilerne i en vaskemaskine ved minimum 55 grader eller varme dem op (i fx en tørretumbler, ovn eller sauna) til er kernetemperatur på minimum 55 grader i 1 time. Alternativt kan tekstilerne fryses ved -18 grader i minimum 72 timer.

Større tekstiler som er vanskeligere at håndtere såsom tæpper, gardiner, dyner osv. bør renses kemisk på et renseri. Alternativt kan de bankes, børstes og støvsuges, men kemisk rens er mest effektivt.

Møbel-tekstiler såsom møbelbetræk, foringer, beklædning osv. bør som minimum bankes og derefter støvsuges grundigt. Hvis det er frostvejr, kan du med fordel stille møblerne udenfor om natten og tage dem ind igen i dagstimerne i 2 døgn. Denne vekslende varme og kulde taget livet af alle æg, larver og voksne møl.

Ring