//cdn.cookie-script.com/s/fcb5a10bc455feabe672954940bbf9fa.js Hvepse & hvepsebo → Sikker bekæmpelse → Absolut-skadedyr.dk
Store hvepse
Hveps

Døjer du med irriterende hvepse og et eller flere hvepsebo på din ejendom? Så er du landet det rette sted.

Hos Absolut Skadedyrsservice A/S er vi autoriserede fagfolk, som siden 1985 har fjernet utallige hvepsebo på en sikker og professionel måde.

Vi tilbyder effektive og hurtige indgreb og udfører bekæmpelse i Herlev, København og i resten af Danmark for både private og erhverv – og vi kan helt sikkert også hjælpe dig med dit hvepseproblem.

Husk! Vi har landsdækkende service, og er altid klar til at rykke ud.

Læs mere om bekæmpelse af hvepse og fjernelse af deres bo, og hvordan vi kan hjælpe dig med netop dette, på siden her.

5 hurtige spørgsmål om hvepse

Hvordan fjerner man et hvepsebo?

Hvepse er ikke aktive i de sene aften- og nattetimer. Når alle hvepse er gået i ly i boet om aftenen, kan boet fjernes.

Hvad lever hvepse af?

Hvepse spiser hurtige kulhydrater. F.eks. via nedfaldsfrugt eller andre søde sager de kan finde. Desuden spiser de andre insekter, som de jager. Sidst men ikke mindst kan de også gnave protein ud af ådsler.

Hvor længe lever en hveps?

Finder hvepsedronningen et frostfrit sted at overvintre, kan den – som den eneste hveps – overleve vinter perioden. Hannerne og arbejderhvepsene overlever ikke.

Gør hvepse gavn?

Ja! Hvepse, specielt Stor Gedehams spiser kållarver, larver fra gåsebiller og deslige. Dermed er hvepsen ikke udelukkende uvelkommen. Har du først haft besøg af gåsebiller i din græsplæne, vil du takke hvepsene for at nedbringe antallet af netop denne bille.

Er Asiatisk Hveps set i Danmark?

Der er ikke registreret forekomster af Asiatisk Kæmpehveps. Endnu! Det nordligste er indtil videre en opdagelse i Hamborg, Tyskland, hvilket er ca. 140 km fra grænsen til Danmark.

Hvad er en hveps?

En almindelig hveps, også kendt under det mere konkrete navn gedehams, er et flyvende insekt, som de fleste mennesker i Danmark på det ene eller andet tidspunkt er stødt på i sommerperioden.

I Danmark har vi nemlig ikke færre end syv forskellige arter af gedehamse, som alle ligner hinanden med deres karakteristiske kropsform og sort/gule striber.

I Danmark lever en gedehams i omkring et år, da det kun er de befrugtede dronninger fra hvert hvepsebo, som lever videre og overvintrer. De øvrige gedehamse, hvad enten det er hanner eller arbejderhvepse, dør og overlever ikke vinteren.

Hvert forår starter en ny sæson for gedehamse. De bygger deres nye bo, lægger deres æg og passer deres yngel, og således bygges der nye hvepsebo hvert år. 

En hvepsedronning kan dog også vælge at besætte et gammelt hvepsebo, hvorfor det er utrolig vigtigt at fjerne boer i og omkring hjemmet. Også selvom det er et forladt bo.

Hvad er et hvepsebo, og hvor ser man dem typisk?

Alle hvepse bygger bo, som de lever i. Det kaldes et hvepsebo og et hvepsesamfund består af en dronning, hanner og arbejdere (hunner med uudviklede kønsorganer).

Et hvepsebo vil som regel være kugleformet og være bygget af et papir-agtigt materiale. Det er fordi, det er bygget af træfibre, som hvepsen har gnavet sig til, og som efterfølgende er blandet med deres spyt.

Et hvepsebos placering afhænger som regel af arten. Hvor nogle gedehamse foretrækker huller i jorden (jordhvepse), foretrækker andre at bygge deres bo i buske, træer, i tagudhæng, på loftet eller i muren.

Størrelsen af hvepseboet vil også variere meget, og derfor kan et bo indeholde alt fra et par hundrede til flere tusinde hvepse.

Hvorfor er fjernelse af et hvepsebo vigtigt?

Opdager du et hvepsebo på din grund eller i nærheden af dit hjem, anbefaler vi på det kraftigste, at du får det fjernet. 

Det skyldes, at hvepse kan være ekstremt aggressive og ofte stikker mennesker, og et hvepsestik kan være meget smertefuldt. Faktisk er hvepsens gift beslægtet med slangegift. Det er dog sjældent decideret farligt, fordi denne gift kommer i så små mængder. 

I de tilfælde hvor det ses, at folk bliver meget syge af et gedehamsestik, skyldes det ofte allergi og dermed en allergisk reaktion over for giften, eller at de er blevet stukket omkring mund og hals, hvor opsvulmede slimhinder kan give forhindret vejrtrækning.

Har du børn til at lege i haven om sommeren, SKAL du reagere, når du opdager et hvepsebo. Et gedehamse stik i barnets ansigt kan have alvorlige konsekvenser, og børn ved jo ikke, at de ikke bør vifte med arme og ben, når der er en hveps i nærheden.

Derudover kan en hvepsesværm bare være til stor irritation og hurtigt ødelægge en ellers dejlig sommerdag på terrassen.

Kan man selv fjerne et hvepsebo?

Hvepse på loftet
Hvepse på loftet

Der er et par ting, du selv kan gøre for at forsøge at bekæmpe et hvepsebo.

  1. Først og fremmest gælder det om at lokalisere hvepseboet ved at følge efter hvepsene.
  2. Benyt en af de særlige gifte til at slå gedehamse ihjel med.

Du bør udføre bekæmpelsen om aftenen, da gedehamse her er mest rolige. Nogle forsøger sig også med en såkaldt hvepsefælde. Den har dog sjældent den store effekt.

Er det et frithængende bo kan du sprøjte giften nedefra og direkte ind gennem indgangshullet, men er der tale om et skjult bo, er det ofte en hel del sværere at bekæmpe. 

VIGTIGT! Du skal aldrig forsøge at lukke indgangshullet, da det gør hvepsene aggressive, og de vil altid finde en anden udvej. 

Og selvom det kan lyde fristende at give hvepsebekæmpelsen et forsøg selv, så fraråder vi altid private at forsøge sig med hvepsebosbekæmpelse selv, da det i værste tilfælde kan gå grueligt galt. Og så meget koster effektiv bekæmpelse heller ikke.

Hvad koster det at få fjernet et hvepsebo?

Prisen for at få fjernet hvepse afhænger bl.a. af boets størrelse og antallet af indbyggere i boet. Derudover afhænger det i høj grad af, hvor besværligt det er at komme til, og dermed fjerne dem. 

Er der tale om jord hvepse, kan de eksempelvis være sværere at få bugt med end, hvis boet er i et træ eller på siden af en bygning. I ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne hele vægge for at få bugt med et hvepsebo i bygningen.

Uanset prisen vil det dog være et beskedent beløb, sammenlignet med de skader du kan risikere at påføre dig selv, hvis du forsøger at fjerne et bo på egen hånd. 

Vil du have en mere præcis pris på fjernelse af hvepsebo, er du meget velkommen til at ringe til os på telefon +45 44 84 43 47.

Huskeseddel til fjernelse af hvepsebo og bekæmpelse af hvepse

Hos Absolut Skadedyrsservice anbefaler vi kraftigt, at du ikke selv giver sig i kast med at fjerne et hvepsebo. Særligt ikke, hvis der bor mange gedehamse i boet. 

Skulle du alligevel have besluttet dig for selv at udføre hvepsebekæmpelse, er du altid velkommen til at ringe til os og få nogle råd med på vejen.

”Vi vil hellere rådgive dig om fjernelse af hvepsebo og hvepse end høre om et fejlslagent forsøg på at fjerne dem. Det kan nemlig hurtigt gå rigtig galt.”

Værd at vide om hvepse og hvepsebo:

  • Et hvepsebo kan rumme flere tusinde indbyggere.
  • Et hvepsestik kan i værste fald dræbe et menneske.
  • Luk ALDRIG for indgangen til et bo, det ophidser blot hvepsene.
  • Gedehamse og deres bo bør fjernes af fagfolk for at undgå farlige situationer.
  • Bier mister deres brod efter stik, det gør hvepse ikke. En hveps kan derfor stikke flere gange.
  • Hvepse og bier er ikke det samme, og hvor bier er meget rolige, kan hvepse blive meget aggressive.
  • En hveps bliver mere aggressive, hvis du panikker og løber eller vifter med armene. Forhold dig i ro, hvis du bliver forfulgt af hvepse.

Professionel assistance = Kontakt Absolut Skadedyrsservice

Vil du være helt sikker på, at håndteringen af dit hvepseproblem bliver udført korrekt, kan du med fordel tage kontakt til Absolut Skadedyrsservice. Vi er statsautoriserede til at fjerne hvepsebo og har desuden mange års erfaring med hvepsebekæmpelse og bekæmpelse af andre skadedyr.

Vi klarer opgaver for både private og erhverv, så har du brug for bekæmpelse af hvepse, rådgivning, eller vil du bare gerne høre mere om vores services, er du altid velkommen til at tage kontakt til os. Vores venlige medarbejdere kan fanges på telefon +45 44 84 43 47 eller e-mail info@absolut-skadedyr.dk

Kontakt os for et uforpligtende tilbud eller bare en snak om dine skadedyrsproblemer.

Kilder

Læs mere om hvepse hos Forlaget Pestium

Læs mere om hvepse hos Miljøstyrelsen

Læs mere om biolog, Henri Mourier

Ring