fbpx

Der findes flere forskellige arter af møl, men dem som gør mest skade i vores tekstiler er klædemøl og pelsmøl. Møl lægger omkring 100 – 150 æg i deres levetid. Æggene er forholdsvis svære at få øje på, da de lægges i skabe og skuffer revner og spækker. Man vil også kunne finder dem også i tøjet, som regel i folderne.

Møl i køkken og madvarer

Der findes to arter af møl der gør skade på vores madvarer – tofarvet frømøl og melmøllet. Ens for dem begge er, at de angriber gryn,kornprodukter tørret frugt, mandler, nødder i køkkenet.De to mølarter lægger mellem 200 – 400 æg. Æggene anbringes normalt direkte i varerne, hvorefter de nyudklækkede larver trænger ind i varerne, men æggene findes også i revner og sprækker.

Bekæmpelse af møl

Møl i tøj
Klædemøl og larver i tøj

Det er næsten en umulig opgave som privatperson at bekæmpe møl, da man ikke kan købe en gift som er langtidsvirkende. Dels kræver det stor erfaring og det vil i langt de fleste tilfælde være mest rentabelt at kontakte et skadedyrsfirma til at udføre bekæmpelsen. Man skal regne med 2 – 3 behandlinger med 14 dags mellemrum.

Absolut Skadedyrsservice har professionel ekspertise og erfaring i bekæmpelse af alle skadedyr. kontakt os for evt. gratis rådgivning eller bekæmpelse. Vores produkter er godkendte af miljøstyrelsen lugtfri så man kan være i sin bolig 10 minutter efter behandling.

Artikel
Sidst opdateret 19. december 2017

Arter af møl

møl larverCitat: “Vinteren er ved at være forbi. Så nu kan du glæde dig til at komme ud i sommerhuset og tjekke, om der er møl i møblerne. Undgå møl ved at bekæmpe i tide”.

Der findes 2 slags møl, som går i tøj og tekstiler i Danmark. Den ene art er klædemøl. Den anden art er pelsmøllet. Møl har altid levet i Danmark. Dog er klædemøllet kommet til udefra. Møl er en kedelig ting at konstatere i sine gevanter. De to arter går begge direkte efter dit tøj. Møl går også i dine møbler. Du vil også se, at møllet lægger larver i udhuse. Både frømøl og klædemøl lever begge også i naturen, hvor de eksempelvis holder til i fuglereder. Møl lever selvsagt iblandt fugle, hvor larverne søger næring i fuglenes fjer. Det er vigtigt at bemærke sig, at ingen af de 2 arter kan skade mennesker.

Møl i tøj

Keratin er næringstoffet, som møl lever af. Keratin indgår i uld. Møl går også som bekendt efter pelse, da pels også indeholder keratin. Mange møl spiser også fjer, da fjerd også indeholder keratin. Vi skal lidt senere se på, om det faktisk er møl, der spiser vores tøj. møl ses ofte frit flyvende i huset. Møl forekommer fte i tætte, lukkede rum. Møl kan her formere sig og lægge æg. Disse æg er lagt af møl, så larven nemt kan vokse sig til et stort møl. Mange af de æg, som møl lægger, er meget skrøbelige. Disse æg går ofte til blot ved støvsugning, tøjvask. Skulle du have fået møl i dine tæpper, da kan du banke tæpperne. Æg fra møl kan heller ikke tåle belastninger. Har du møl i møbelstof kan du ligeledes blot banke stoffet. møllene eller larverne spiser stoffet indefra. Møl lægger deres æg så dybt i stoffet som muligt.

Her trives møl i hjemmet

Mange møl får tiden til at gå ved at flyve ind i sommerhuse. Man kan også se møl, der søger op på lofter. Kælderrum er også sagen for møl. I det hele taget så er små aflukkede rum sagen for møl. Disse rum, skal helst have dæmpet belysning.

Billede af møl
Møl

Selve møllet har ingen trang til mørke. Dog er det møllets larver, der trives bedst, hvis det er mørkt. Man kan se mange møllarver, hvis man har haft tøj opmagasineret i fælles rum.

Et fælles rum til opbevaring er ofte et rum, hvor møl nemt finder til. Møl kommer hertil, fordi at der er stor gennemgang af forskellige mennesker med tøj og stof fra forskellige steder. Dette højner sansynligheden for, at der kan være møl i noget af det tøj, der bæres til rummet. Når møl først har fået fat, så vil møl lægge æg i det tøj, der ikke er opbevaret i tætsluttende sække eller kasser. Møl lægger møllarver så tæt på ind i stoffet som muligt. Er der tale om pels, da vil møl prøve at lægge æg helt ind til skindet på pelsen. Æggene er nogle dage om at klække. Derefter kommer møllets larver ud. Larver fra møl går strakt igang med at æde.

Hvad spiser møl?

Larver fra møl er faktisk de egentlige skadedyr. Larverne fra møl går igang med at spise med det samme, de kommer ud af skallen fra ægget. Et møl kan nemt lægge æg, der giver laver, som så spiser det meste af en pels. Lar fra møl bider hårstrå over ved roden. Dette betyder at møl indirekte er skyld i at man kan opleve, at pelsen falder af jakken, når man tager ved. Møl er dermed skyld i, at dit tøj bliver ødelagt. Du skal sikre dig, at din forsikring dækker skader fra møl, hvis du har dyre pelse. Opbevaringern betyder alt i forbindelse med møl og plager af møl. Larverne fra møl bider disse fibre over og dermed vil man opleve, at der kommer huller, hvis det er vævet stof. De 2 former for møl og deres larver er lidt forskellige i deres larvestatie, men det generellse problem med møl er, at begge typer møllarver bider tøjfibrene over.

Bekæmpelse af møl

MølMøl kan bekæmpes med en fluesmækker. Når du opdager møl, er det som regel ved huller fra møl eller ved at møl simpelthen flyver rundt i boligen. Ved sidst nævnte kan du bare tage en fluesmækker og dermed gøre det af med møllene. Du skal selvfølgelig derefter igang med behandling mod møllets larver. Der findes flydende midler mod møl og møl-larver. Disse midler kan påsmøres overflader i skabe og på betræk med videre. Der ffindes også spray-midler mod møl. Disse midler kan også anvendes imod flyvende møl. hvis du vil behandle dit tøj mod møl, kan du gøre det ved at fryse tøj og tæpper ned. Møl og larver dør derved. De skal dog være nedfrosset til omkring – 18 grader i mere end 2 døgn. hvis du vil bekæmpe møl om vinteren kan du håbe på en gang hård frost. Da kan du stille møbler og tæpper med møl og møl-larver ud over natten. Tag alt ind igen dagen efter og lad møbler med møl stå indendørre igennem dagen. Gentag denne procedure igen, når du når aften. Denne veksekvirkning af varme og kulde vil slå både møl og møllenes larver ihjæl.

VIGTIGE tags om “Møl” i punktform

  • Der findes to arter af møl i Danmark – klædemøl og pelsmøl
  • Møl trives i fælles opbevaring
  • Larver fra møl spiser keratin som indgår i uld.
  • Bekæmp møl med frost og flydende møl-middel

Har du møl, så ring og hør om mulighederne, og hvordan du kommer af med dem. Hvis du oplever møl i dit hus. Hvis du oplever dem i dit sommerhus, så skal du gøre noget ved det. husk, at hvis du køber tøj i en genbrugsbutik, da faktisk kan risikere at købe møllarver med hjem. Fortvivl ej! vi kan tilbyde dig at blive dine møl kvit. Vores midler er yderst effektive, men skånsomme i mod miljø og mennesker. Møl forsvinder, når vi har været forbi. Du kan ringe til os på telefon eller via skype alle dage omkring bekæmpelse af møl. Service angående møl har vi ydet siden 1985. Absolut-Skadedyr er i dag 6 ansatte, der tager sig af bekæmpelse af møl og møllarver i og omkring Herlev. Vi glæder os til at få en opringning fra dig vedrørende møl. Du kan trygt hænge tøjet i skabet igen, efter at vi har lavet bekæmpelse af dine møl.

Call Now ButtonRing