Væggelus

Latin: Cimex lectularius
Kort om væggelus

Væggelusen er en vingeløs tæge, der har en sugesnabel, hvormed den kan suge blod. Den kan blive op til 6 mm lang, og har en krop, der er tynd som papir, medmindre den er fyldt med blod.

Den almindelige væggelus er rødbrun i farven og foretrækker menneskeblod, men kan dog også suge blod fra bl.a. fugle, rotter, mus og kaniner, hvis der ikke er mennesker tilstede. Den opsøger først bloddonoren, når den er sulten, hvor den efterlader et kløende stik.

De lever omkring vores sovepladser og kommer kun frem om natten. Væggelusen er lyssky og om dagen gemmer de sig i revner og sprækker bl.a. under sengen og langs gulvpaneler.

Hunnen lægger ca. 200 æg i sin levetid fordelt på 4-5 stk om dagen. Æggene lægges på skjulesteder, hvor underlaget er tilpas klistret, så æggene klæber sig fast. Hvis temperaturen falder til under 10C, lægges der ingen æg. Æglægningens succes afhænger derfor meget af temperatur og andre ydre forhold. Du kan derfor også have held med at fryse tøj og andet tekstil, for at slå væggelus og æg ihjel.

Et væggelusæg måler ca. 1 mm, og det udvikler sig via fem nymfestadier. Nymferne ligner små kopier af de voksne. For at videreudvikle sig, skal tægen have blod i hvert eneste stadie, og det kan tage mellem to måneder og et år at udvikle sig fra æg til fuldt udvokset individ.

Væggelus er nærmest blinde, men inden for en afstand af 5-10 cm kan de mærke byttets varme. På 10 minutter drikker de syv gange deres egen vægt og kryber derefter i skjul igen i op til to måneder. Her fordøjes det blod, der netop er blevet suget, ligesom de parrer sig og lægger æg, før sulten igen melder sig.

 

Sådan ved du, om du har væggelus

Væggelus er små og lyssky, og det kan derfor være svært at se, om dit hjem er angrebet af tægerne. De gemmer sig gerne i små sprækker, fx i gulvbrædder eller under din seng.

Væggelus

Du vil ofte opleve små og kløende stik i form af røde og hævede plamager på ca 5 mm i diameter.

Hvis du har haft væggelus i en lidt længere periode, vil du opleve små sorte prikker på eksempelvis træværket under sengen. Dette er deres ekskrementer.

Er du i tvivl, kan du evt. fugte fingerspidsen med lidt spyt og trække hen over prikkerne. Bliver prikkerne til en streg, er der ingen tvivl om, at du har væggelus i hjemmet.

 

Her lever væggelusene

Væggelus lever i nærheden af steder, hvor vi opholder os meget samt nær vores seng. Derfor bør du altid tjekke din seng og madras grundigt, hvis du har mistanke om at være angrebet af væggelus.

Du bør også tjekke bagsiden af både skabe og billeder samt bag løst tapet og i små sprækker ved bl.a. paneler og lister.

Væggelus kan meget let overføres via vores ting, såsom tøj, møbler, tasker og lignende. Derfor er de lette at tage med hjem fra besøg eller rejser. De kan også findes i genbrugsmøbler.

Er du selv angrebet af væggelus, bør du altid informere dine gæster, da væggelusene er svære at slippe af med igen.

Påbegynder du væggelus bekæmpelse uden at vide, hvad du laver, risikerer du, at sprede dem i stedet for at komme af med dem og dermed forværre problemet.

Du bør derfor altid kontakte en professionel skadedyrsservice, der kan tage kampen op må de små tæger på en effektiv måde.

5 hurtige spørgsmål om væggelus

Stedet er typisk en hævet, rød plamage på omkring 5 mm i diameter, og lad os samtidig slå fast at det er et stik og ikke et bid.

Æg fra væggelus er ca. 1 mm store. Formen er elliptisk og farven er hvidlig.

En klar indikator er de knappenålhoved store, sorte ekskrementer. De er tydeligst at finde under din seng på sengerammen og på din madras. Denne afføring sidder i tætte plamager, og enkeltvis er de cirkelformede.

Symptomerne kan ofte forveksles med dem man kan opleve ved lus eller lopper. Dog vil stik om natten ofte koncentrere sig om hals, håndled, skridt og ankler. Sprøjtning med eksempelvis loppemidler vil ikke være et tilstrækkeligt modstandsmiddel.

Almindeligvis sker en inficering med væggelus ved, at man bringer dem med hjem fra rejser. Det kan også være f.eks. gæster, der overnatter. Eller måske kravler væggelusene via rørføringer og kabelkanaler imellem lejligheder, oftest i ældre ejendomme.

Hurtig respons når du har brug for hjælp

I Absolut Skadedyrsservice er vi klar over, hvad kunderne – både private og erhverv – behøver hurtigt i processen, når det drejer sig om skadedyrsbekæmpelse. Derfor har vi også kvik responstid på vores indsatser.

Ved pludseligt opståede problemer med skadedyr yder vi hurtig skadedyrsbekæmpelse. Dette aftales individuelt og tilfalder fortrinsvis fødevarevirksomheder.

Bekæmpelse af væggelus

Få hjælp til at komme af med ubudne gæster

Vi er eksperter i bekæmpelse af væggelus

Vi er eksperter i væggelusbekæmpelse, hvilket sker ved hjælp af produkter, der er godkendte af Miljøstyrelsen.
Endnu vigtigere for dig er at vores bekæmpelsesmidler er lugtfri, hvilket rent praktisk betyder, at du blot skal vente ca. 10 minutter efter endt behandling før du igen kan bruge din bolig.

Du kan også få en væggelus-attest gennem Absolut Skadedyrsservice. Denne attest fortæller, at dit hjem er fri for væggelus og kan bruges ved til- og fraflytning.

Vi har udført bekæmpelse af væggelus siden 1985 og vi rykker gerne ud, når du har brug for hjælp!

Vi hjælper dig af med væggelus.
Alle hverdage: 07:00 - 23:00.
Skadedyr med lignende skadevirkning og symptomer
Fugleloppe

Fugleloppe

Fugleloppe Latin: Ceratophyllus gallinae Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om fugleloppen Fugleloppen...

Hovedlus

Hovedlus

Hovedlus Latin: Pediculus humanus Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om hovedlusen De...

Hundeloppe

Hundeloppe

Hundeloppe Latin: Ctenocephalides canis Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om hundeloppen Hundeloppen...

Katteloppe

Katteloppe

Katteloppe Latin: Ctenocephalides felis Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om kattelopper Selvom der...

Menneskeloppe

Menneskeloppe

Menneskeloppe Latin: Pulex irritans Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om menneskelopper Der...