Melmøl

Latin: Ephestia kuehniella
Kort om melmøl

Melmøllet (Ephestia kuehniella) menes oprindeligt at stamme fra Mellemøsten eller det sydlige Asien, hvorfra det er kommet til Amerika. Melmøl blev første gang konstateret i Europa i en sending hvede fra Amerika i 1877. Siden da har melmøllet spredt sig over hele verden. I dag er det blevet så almindeligt, at det findes i næsten alle former for virksomheder der forarbejder korn og opbevarer melvarer. Bagerier og pizzeriaer kender til problemet. Til gengæld er det ikke så almindeligt forekommende i private husholdninger, hvor der oftere er tale om tofarvet frømøl.

Oversigt over møl

 

Biologi og skade

Melmøl bliver 7-9 mm i længden og de smalle forvinger har et vingefang på 15-22 mm og et mørkt zigzagmønster. Bagvingerne er lysegrå med frynser langs den bagerste kant. Larverne, der bliver 15-19 mm lange, har et brunt hoved, men kan ellers være hvidlige, lyserøde eller have et grønligt skær alt efter, hvad de lever af.

Det voksne melmøl, som lever i et par uger, indtager normalt ikke næring, men kan suge flydende føde op med sin snabel. Om dagen sidder det lyssky møl helt stille på et mørkt sted. Det bliver først aktivt i tusmørke eller ved daggry, hvor det flyver livligt omkring i sin søgning efter en mage eller et passende sted at lægge æg. Møllene parrer sig kort tid efter udklækningen, og allerede efter få timer lægger hunnen sine æg. Den lægger gennemsnitligt 200 æg og de placeres løst i melvarer eller andre egnede produkter.

Melmøl

Efter 1 til 2 uger udklækkes larven, som straks går i gang med at æde og spinde sin klæbrige silketråd, der faktisk består af to tråde der bliver smurt ind i et klæbrigt sekret, som udskilles af en kirtel i underlæben, og som derved klistrer sammen til én tråd. Larveekskrementerne og den føde, larverne lever i, bliver efterhånden klistret grundigt ind i dette klæbrige spind, og hele området klumper sammen til en gråbrun ildelugtende masse. Larverne bliver ved med at spinde lige indtil de forpupper sig, og det er til stor skade for det mel, larverne lever i.

Ligesom de voksne melmøl er melmøllarven lyssky og foretrækker mørke steder. Som fuldt udvokset larve kravler den op til overfladen og opsøger et egnet sted, hvor den kan være beskyttet, for eksempel i en revne eller i noget emballage. Her spinder den et tæt spind rundt om sig selv, og i dette hylster forpupper den sig. Larven er forpuppet i 2-3 uger. Den samlede udviklingstid varierer alt efter temperaturen. Det tager omkring 3 måneder ved 18o C, men kun 41 dage ved 28o C.

Hvis larverne befinder sig i rum der ikke er opvarmede, ligger larverne i dvale i deres tætte spind hele vinteren. De bliver imidlertid igen aktive omkring marts måned, hvor de begynder at æde, og sidst i april måned er årets første generation af melmøl i fuld gang.I omgivelser, hvor der er varme om vinteren, kan melmøllarverne udvikle sig nærmest eksplosivt i bagerier, møllerier, pizzeriaer eller andre steder, hvor der er varmt nok, herunder også i private husholdninger.

Under sådanne gunstige forhold vil der blive udviklet mindst fire generationer hvert året, og så vil der hele tiden være møl og larver på alle de forskellige trin i udviklingen.Melmøllarver foretrækker som regel hvedemel, men de æder også gerne alle mulige andre sorter af mel, foruden gryn, tørrede frugter, mandler, korn, frø, pasta og lignende. Private køkkener kan blive inficeret af melmøl via poser med mel og gryn.

Betydning

I melsiloer hos bagere eller i møller hvor der kan forekomme melmøl i stort antal, kan der ske det, at rør, tragte og sigter bliver tilstoppet af kompakt og sammenklistret ildelugtende mel, og det kan endda ske på steder hvor omgivelserne er i bevægelse hele tiden. Larver kan også gnave hul i sigter og lignende.
 

Forebyggelse og bekæmpelse

Renlighed er altid den bedste forebyggelse sammen med god udluftning og så lav en temperatur som muligt. Returemballage bør opbevares borte fra produktion og færdigvarelagre. I bagerier er det vigtigt at melsiloer tømmes fuldstændigt, før nyt mel hældes i, og at der foretages en grundig indvendig rengøring mindst hver tredje måned.

Man bør derfor ikke fylde mere i siloen end man kan nå at anvende på et kvartal. Herefter bør siloen fejes og støvsuges omhyggeligt og behandles med et insektmiddel indeholdende pyrethrin, før næste læs mel kommer i.

Det kan være meget vanskeligt at få bugt med melmøl. Mange insektmidler er også giftige for mennesker eller lugter grimt. I husholdninger kan inficerede fødevarer simpelthen smides ud hvorefter området støvsuges grundigt. Efterfølgende skal der sprøjtes med et godkendt bekæmpelsesmiddel, hvor angrebet har været. Pyrethrin har en kortvarig virkning og må derfor anvendes gentagne gange. I mellemtiden bør fødevarer opbevares i tætsluttende emballage, så larverne ikke kan trænge ind.

Det er tilrådeligt at kontakte en skadedyrsbekæmper, hvis problemet fortsætter.

Flere inden for samme art
Daddelmøl

Daddelmøl

Daddelmøl Latin: Ephestia cautella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om daddelmøl Daddelmøllet...

Frømøl

Frømøl

Frømøl kan gøre stor skade på tekstiler, men kan også findes i tørvarer såsom mel,...

Klædemøl

Klædemøl

Klædemøl er ikke skadelige i sig selv, men larverne kan være en stor plage.

Klistermøl

Klistermøl

Klistermøl Latin: Endrosis sarcitrella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om klistermøl Det...

Pelsmøl

Pelsmøl

Pelsmøl Latin: Tinea pellionella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om pelsmøl Pelsmøl...

Tofarvet frømøl

Tofarvet frømøl

Et tofarvet frømøl kan genkendes på deres tofarvede vinger. Det er særligt deres larver, der...

Kilder