Tofarvet frømøl

Latin: Plodia interpunctella
Kort om tofarvet frømøl

Et tofarvet frømøl kan genkendes på deres tofarvede vinger. Det er særligt deres larver, der gør stor skade, og de findes ofte i tørre fødevarer. Hvis der ikke sættes ind, kan det være nødvendigt at kassere hele lagre ved angreb af tofarvet frømøl og deres larver.

Larverne optræder især i tørret frugt og nødder, men sommetider også i kornprodukter, majs og chokolade. Når man taler om “orm” i chokolade, er der i virkeligheden tale om larver fra tofarvet frømøl.

Det tofarvede frømøl har sit navn på grund af dets karakteristiske tofarvede forvinger, der forrest er lysegrå, mens resten af vingerne har en rødbrun farve.
Det voksne møl er ca. 1 cm langt med et vingefang på 15-20 mm. Larverne når at blive ca. 12-13 mm lange, før de forpupper sig. De er gulligt hvide, rødlige eller grønlige, alt efter hvad de lever af, og har mørkebrune hoveder.

Kun få dage efter at et tofarvet frømøl er blevet fuldvoksent, er det klar til at parre sig. Hunnerne lægger omkring 400 æg i løbet af et par uger. Æggene lægges oftest direkte i fødevarer, men kan også lægges i sprækker på emballage, hvor de nyudklækkede larver derefter kan trænge ind.

Det tofarvet møls larver udvikler sig bedst i varmere omgivelser, hvilket er omkring 30 grader. Ved disse forhold tager det kun 25 dage at udvikle sig fra larve til møl.

Larverne skifter hud mellem 4 og 7 gange, efterhånden som de vokser. Som fuldt udvoksede larver forlader de almindeligvis de omgivelser, de har levet i, for at finde sig et beskyttet sted, hvor de kan forpuppe sig.

Tofarvet Frømøl

Her kravler de tit langt op af vægge og hen ad lofter, indtil de finder sig en egnet sprække, hvor de forpupper sig.

Efter omkring 14 dage kommer de ud – nu forvandlede til voksne tofarvede frømøl. Herefter flakser de rundt for at finde en mage, men da de mest flyver i halvmørket, ser man ikke så tit de voksne frømøl, men ligesom så mange andre insekter bliver de tiltrukket af lys.

 

Tofarvet frømøl og skade

Larver fra det tofarvede frømøl gør skade på fødevarer, dels ved at gnave i dem, og dels ved at forurene fødevarerne med deres ekskrementer. Dertil kommer den skade, der opstår ved det hvide spind, som de omgiver sig med. Det får varen til at klumpe og klistre sammen, hvilket vil forringe værdien af varen betydeligt.

E tofarvet frømøl kan forvolde alvorlig skade på store fødevarelagre hos grossister og hos detailhandlere.
I private husholdninger kan et tofarvet frømøl ofte forekomme i poser med mandler, nødder og rosiner, men også i mel- og grynprodukter samt fuglefrø.

Forebyggelse og bekæmpelse

Du kan med fordel opbevare fødevarer i lukkede beholdere eller i plastikposer. Dette kan medvirke til at eventuelle angreb af tofarvet frømøl ikke spreder sig til andre varer.
Fødevarer der anvendes sjældent, kan med fordel også tjekkes løbende, så eventuelle angreb stoppes.

Hvis du har mistanke om et mindre angreb, kan du med fordel fryse madvarerne, såfremt de kan tåle det. Det kræver, at varerne opbevares i en fryser ved -18 grader i et par døgn. Alternativt, kan varerne varmes i en times tid ved 55 grader i en ovn.
Hvis der er tale om et omfattende angreb af tofarvet frømøl eller larver, bør fødevarerne kasseres.

Det er nødvendigt med efterfølgende tør rengøring ved de angrebne områder. Dette er nogle gange tilstrækkeligt, men det kan være nødvendigt at gribe ind med kraftigere alternativer. Her kan anvendes insektmiddel omkring sprækker og langs loftlister. Husk, at det kræver særligt godkendt insektmiddel, hvis det anvendes omkring fødevarer.

Det er desværre vanskeligt, at få brugt med tofarvet frømøl og deres larver ved en enkelt behandling, og der er derfor brug for kontinuerlig indsats, for at blive dem kvit.
Du kan med fordel kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, der har de rette metoder og midler, der sikrer en effektiv bekæmpelse.

Hos Absolut Skadedyrsservice har vi mange års erfaring med effektiv bekæmpelse af tofarvet frømøl, og vi tilbyder landsdækkende service – vi sidder klar til at hjælpe.

Flere inden for samme art
nye-skadedyr-Daddelmøl

Daddelmøl

Daddelmøl Latin: Ephestia cautella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om daddelmøl Daddelmøllet...

Frømøl

Frømøl

Frømøl kan gøre stor skade på tekstiler, men kan også findes i tørvarer såsom mel,...

nye-skadedyr-Klædemøl-1

Klædemøl

Klædemøl er ikke skadelige i sig selv, men larverne kan være en stor plage.

Klistermøl

Klistermøl

Klistermøl Latin: Endrosis sarcitrella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om klistermøl Det...

nye-skadedyr-Melmøl

Melmøl

Melmøl Latin: Ephestia kuehniella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om melmøl Melmøllet...

nye-skadedyr-Pelsmøl

Pelsmøl

Pelsmøl Latin: Tinea pellionella Skal vi hjælpe ? Skriv til os Kort om pelsmøl Pelsmøl...

Kilder